Следвайте ни

Дават 130 милиона лева за ремонт на COVID отделенията

Министър Кацаров е за частните каси и против задължителната ваксинация

viber icon

"Случаят с "Пирогов" е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според повечето експерти Covid вълна". Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната каса, при която бе установена фиктивна дейност за над 1 милион лева.

"Не е имало томахавки в отношенията ни с "Пирогов", заяви министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от спешната болница.

По думите на Кацаров проблем е, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран:

"Регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, централно разпределение на парите на отделните лечебни заведения, което все повече губи връзката с търсенето и предлагането на медицинската помощ.

Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК, което доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюджети на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с "Пирогов".

Министърът на здравеопазването беше категоричен, че промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип - да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя е извършена качествено - пациентът е удовлетворен.

"Генералната грешка в здравната система е, че се плаща дейността, а след това се търси начин тя да бъде усвоена, това води до лоши резултати в болничната сфера".

Той призова за незабавно започване на преговори за анекс към Националния рамков договор, без да се чака новото правителство.

Стойчо Кацаров подчерта, че е привърженик на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като посочи, че от това най-много ще спечелят потребителите:

"Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде възможност сам да решава къде да влага осигуровките си".

"Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от следваща вълна не е малък. ... Със 130 млн. лева се финансират ремонти на Covid отделенията в болниците, осигурени са количества лекарства, одобрен е единен протокол за лечение на Covid-19. Не съм спокоен за последиците от следваща Covid вълна заради лошото състояние на здравната система", заяви служебният министър на здравеопазването.

Той уточни, че сериозната реформа изисква и корекция в законите, което досега не е било възможно без работещ парламент:

"Новият парламент и новото правителство незабавно да извършат корекции в законите, за да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система, за да се избегне висока смъртност при нова вълна от Covid-19".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ковида си отива

Ковида си отива

25.07.2021 | 15:08

Поредните пари на вятъра?

Отговори
1 0
Нека разлаем кучетата

Нека разлаем кучетата

25.07.2021 | 13:46

Неделя е Мъртвило Сам дежурен чифутски трол на яслата на Шиши Пути съ и в къфата му чифутска нема никой Има само една думичка КРАДЕНЕ Любимата му чифутска думичка И като я натрупа отпред и отзад безмислици да остане във взора и ума единствено тя КРАДЕНЕ Къва плоска чифутска пропаганда за плоскодънни със смартфон тилифон и бомбаширал компот Смляно от чифутски трол и лесно преминаващо през стомашночревния тракт тъ чак до ануса

Отговори
0 0
Фак

Фак

25.07.2021 | 12:02

Служебното правителство краде като за последно!

Отговори
2 2
Нали

Нали

25.07.2021 | 11:41

Айдееее, краденето започна! Сега ще си напълнят джобчетата, после ще отчислят за министъра, министъра ще отчисли за президента, президента за сараите и всички ще бъдат хепи! Честита ви промяна! След няколко месеца като се срутят от управлението на държавата (забогатяли с по няколко милиона) ще ви питам дали ковид отделенията са ремонтирани или ще има само договори, които Бойко Борисов ще трябва да изпълнява, защото иначе държавата ще трябва да плаща неустойки!

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?