Следвайте ни

Лекарка: През лятото ще има противовирусен препарат за COVID-19

viber icon

До средата на юни ще излязат първите окончателни данни за създаване на противовирусен препарата за COVID-19. Той е нужен за лечението на най-тежките случаи, като значително подобрява начина на протичане на заболяването, заяви пред Нова телелевизия д-р Нина Янчева от Инфекциозна клиника в София. Това означава, че при най-оптимистичния вариант още през лятото ще има създаден противовирусен препарат за коронавирус. По думите й ваксина пък е възможно да има още в края на 2020г. 

„Въпреки че все още няма ясна терапия, както знаете излекувахме 91-годишна жена с хронично заболяване. Случаят беше тежък, защото половин месец преди това беше претърпяла ампутация на крайник. При лечението на тежките случаи прилагаме двойна и тройна антибиотична терапия. Освен това използваме и  антикоагулантна терапия, която намалява риска на съсирване, защото при тях опасността от получаване на тромби е голяма“, каза д-р Янчева. 

Тя подчерта още, че при младите мъже заболяването протича по-тежко, заради повечето рецептори, който се свързват с вируса и заради нивото на тестостерона. Повечето от потвърдените случаи в Инфекциозна клиника в София с коронавирус са били на хора над 60 години със съпътстващи заболявания – захарен диабет и сърдечни болести. Там били излекувани и много пациенти с пневмония, които били приети със съмнение на COVID-19, но теста не го доказал. 

„Генова на коронавируса е далеч от този на хив, а дали лекарствата за хив повлияват положително лечението му, не е ясно. Данните са противоречиви“, уточни д-р Янчева. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

съмнения

съмнения

07.06.2020 | 09:20

Няма да има ефективен противовирусен препарат, нито ваксина. Вместо да обединят услилията си в търсене на лекарство, всяка страна се стреми да направи това сама, за да спечели милиарди. Върусът вероятно е създаден в секретна лаборатория и е пуснат с определена цел.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?