Следвайте ни

Д-р Костадин Сотиров: Затворените вкъщи деца ги грозят други зарази

viber icon

Мерките, наложени от извънредното положение в борбата с коронавируса, доведоха до ограничаването на дейността на джипитата. Разговаряме с д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област,  как се справят в тази ситуация. 

- Д-р Сотиров, как се справяте в тази ситуация на наложени ограничения? 

- Всички общопрактикуващи лекари изпаднахме в трудна ситуация, тъй като са забранени  профилактичните прегледи, детските консултации и имунизации. Освен това намаляха наполовина и посещенията. Ограниченията ни бяха наложени още през грипните епидемии. Това сериозно намали приходите на лекарите, заради рязко намалената им дейност. Всички колеги проявяват разбиране в тежката ситуация и продължават да работят. През последния месец се наложи много по-често да консултираме пациентите си по телефона, чрез фейсбук, вайбър и месинджър. Това отнема доста време, тъй като нямаме пряк досег с хората. 

- Смятате ли да поставите този проблем пред  НЗОК и Министерството на здравеопазването?

- Да, ние сме ги поставили и водим преговори със Здравната каса как да се уреди финансирането на лекарите в тази обстановка с наложени ограничения и по-малко пациенти. Надявам се да намерим решение, което да удовлетвори всички.

- Как стои въпросът с детските консултации и имунизациите на малчуганите?

- Детските консултации и имунизациите са забранени още от времето на грипните епидемии.  Не можем да ваксинираме децата срещу опасни зарази като морбили, полиомиелит и дифтерия например. При тях опасността от епидемии е голяма.  

- А това, че децата са изолирани вкъщи, създава ли все пак някаква сигурност срещу тези зарази?

- Не, тъй като са в контакт с техните родители, които могат да ги заразят. В момента е сериозна опасността за малките бебета, които не можем да преглеждаме и да имунизираме.  Основите притеснения са, че за да предпазим децата от коронавируса, може да ги заразим с други опасни болести. За най-малките особено опасни са диариите, които нерядко водят и до смърт. Досега ги ваксинирахме срещу тях още на втория месец след раждането им, после още два пъти. В момента не можем да го правим. Това води до заплаха за здравето и живота на много деца. В някои европейски държави, като Франция и Великобритания например, имунизациите на децата не са забранени.  Ще ви дам и друг пример. Някои увреждания трябва да се хванат в рай-ранна детска възраст, за да се предприемат мерки за лекуването им. Като дисфузията (изкривяването) на тазобедрената става например, която трябва да бъде хваната до 15-ия ден от раждането на детето, за да можем да я лекуваме успешно.   На този етап здравните власти не предвиждат промяна в ограничителните мерки и остава да се надяваме заразите от други болести да са по-малки. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?