Следвайте ни

Д-р Костадин Сотиров: Ако не ваксинираме децата, няма шанс за колективен имунитет

viber icon

Приложението на ваксината на „Пфайзер“ при деца над 12-годишна възраст е абсолютно безопасно и желателно при всички подрастващи. Това обясни пред „Марица“ д-р Костадин Сотиров, който е председател на Сдружението на личните лекари в Пловдив. Неговото мнение идва, след като от Министерство на здравеопазването излязоха с разяснение, че ваксината може да се прилага и в тази възрастова група у нас от 3 юни насам. Досега инжекции срещу ковид се биеха само на тийнейджъри над 16 години.  

Ако не ваксинираме децата, които са 2,5 милиона от жителите на България, никога няма да достигнем 70-процентовия имунитет на населението срещу вируса. Заложеното като цел всъщност касае цялото население на страната, а не само възрастните, коментира д-р Сотиров.

Той напомни, че децата са се оказали сериозен фактор за разпространението на заразата. Въпреки че обикновено не боледуват тежко, те могат да заразят останалите членове на своето семейство, от които в най-голям риск са бабите и дядовците. Специалистът припомни, че това ясно се е отчело при двете последни вълни на ковид у нас, първата от които съвпадна с началото на учебната година. Спирането на присъственото обучение веднага доведе до затихване на пандемията. Същата тенденция се повтори и след Нова година, коментира д-р Сотиров, който очаква същия развой на събитията и наесен, ако не се обърне внимание на имунизациите. Той уточни, че при този тип инфекция има само два варианта - или боледуваш, или се ваксинираш.

В момента най-важно е да се ваксинират децата с хронични заболявания, тъй като при тях има опасност от сериозно развитие на инфекцията и смърт, предупреди д-р Сотиров.

Засега при него има само две записвания за имунизация на деца, като едно от възможните обяснения е липсата на достатъчно информация. Той планира да разговаря както с родителите, така и с децата относно възможността за предпазване от заболяването. Въпреки това не очаква много бащи и майки да се решат на стъпката да имунизират малките, тъй като самите те не са добре настроени към ваксините. Според признанията на джипитата в момента повечето имунизации са втора игла, докато желаещите да си поставят първа инжекция се броят на пръсти. 

От РЗИ пък вече обявиха, че около 200 гимназисти от Пловдив са първите, които са пожелали да бъдат ваксинирани. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

"Докторе", ако може да се наречеш така

"Докторе", ако може да се наречеш така

28.06.2021 | 14:50

Колко взе от „Пфайзер“? Ама честно!

Отговори
1 0
чудесно

чудесно

24.06.2021 | 21:12

Не ми пука. Никъде не пише, че трябва, а че може да се инжектираме. Значи не трябва.

Отговори
10 2
gjj

gjj

26.06.2021 | 15:32

подпиши че отказваш доживот лекарска помощ и ще стоиш надалече от хората и няма да си паразита който си в момента

Отговори
0 0
Не пипайте децата

Не пипайте децата

24.06.2021 | 19:44

Касапи в бяло. Не се ли наядохте?

Отговори
13 3
gjj

gjj

26.06.2021 | 15:31

абе лай нар тогава като заболееш спри да ходиш на болница откажи лекарска помощ със подпис нямаш право на лекар щом ревеш срещу истината паразит

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?