Следвайте ни

Д-р Кателиева: В Спешното всичко е под контрол само в очите на политиците

viber icon

7.30 ч. започваме с пациент, току що постъпил в спешна помощ с дихателна и сърдечна недостатъчност. Нощната смяна се бори за живота му, докато проверяваме къде по клиниките са останали празни легла и навличаме гащеризоните, маските и т.н. екипировка. Поемаме пациента, за да освободим преуморените от нощното един лекар, две сестри, санитар.

Невероятно е, че са приели през нощта 7 пациента с КОВИД в трите КОВИД отделения, които са пълни над капацитета си.

8.00 ч. на екрана на компютъра изведнъж светват имената на четирима пациенти, чакащи пред спешното. Каква изненада! Двама от тях са с доказан КОВИД от седмица и имат задух, един е с кашлица и температура, третият си е правил положителен тест и четвърти ден не може да си свали температурата.

Изолаторът ни е с две легла. Единият лекар с едната сестра поемат КОВИД пациентите. Другият лекар и сестра се борят за живота на пациента, който няма КОВИД, но освен дихателна и сърдечна недостатъчност, установяваме, че има и бъбречна недостатъчност.

8.30 ч. през 5 минути пристигат две линейки с по една жена със задух и положителни бързи тестове за КОВИД. Преобразуваме миниатюрното спешно в една зала за неинфекциозни и два изолатора за мъже и жени. В единият има кислородна бутилка, но в другия няма. Дано не ни потрябва.

9.00 ч. пациентът със сърдечна, дихателна и бъбречна недостъчност е уточнен и успешно се приема в интензивно.

Отказвам да сваля двама нещастници, докарани от линейки със сатурация на кислорода под 80%. Не, не защото не искам да им помогна, а защото не мога да им помогна. Болницата няма свободни интензивни легла. Срам ме е да погледна пациентите, близките, измръзналите колеги от линейките. На ум и на глас псувам онези от телевизионния екран дето твърдят, че легла има и всичко е под контрол. Ще трябва да живея до края на дните си с тези откази да помогна на хора в животозастрашаващо състояние.

Част от КОВИД пациентите вече имат готови изследвания и снимки и се започва битката за хоспитализацията им. За съжаление само един си отива вкъщи, защото не е толкова зле.

Другите петима обаче са зле, като двама са с отрицателни тестове за КОВИД-19. Не, не защото не са болни, а просто са болни вече от две седмици и вирусът не е в носоглътката, а в белия им дроб и там ги убива бавно, но сигурно. Но НЗОК не изплаща клиничната пътека на пациенти без положителни тестове до 48 ч. преди хоспитализацията, нищо че са толкова с КОВИД, колкото и преди една седмица, когато са карантинирани след положителни тестове.

Е, разказът спира, защото докато се борим да хоспитализираме, болни от КОВИД, с отрицателни или положителни тестове за КОВИД 19 от носоглътката, независимо от клиниката, идват други пациенти и още, и още и така до четиридесетима, от които 18 са хоспитализирани при затворени три ковид отделения, интензивна кардиология и неврология.

Как ги хоспитализирахме не помня, защото по-важното беше, че успяхме, за да им спасим живота.

Иначе легла има достатъчно и всичко е под контрол ..., но само в очите на политиците и зависимите от тях експерти. Реалността е като при военна блокада - от една страна вирус - убиец, от друга страна пациенти с какви ли не болести, сковани от страхове и недоверие, от трета системата, разпадаща се от трансформации и популизъм.

Затова не ви каним в спешното когато нямате или не можете да си намерите личния лекар или няма часове за консултации със специалист! Ще чакате дълго и може да си тръгнете с болест, придобита от чакането.

Очакваме ви ако животът ви е застрашен, а ние ще направим и невъзможното, за да ви помогнем, въпреки обстоятелствата!

Д-р Десислава Кателиева, спешен лекар

Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ, Фейсбук профил

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

?????????????????

?????????????????

01.04.2021 | 16:08

От известно време и аз не мога да проумея. Тея, дето са в щаба лекари ли са, клели ли са се или просто се умилкват около пожарникара. За мен това е престъпление. Да убиваш собствения си народ заради една скапана власт. Но за съжаление овцете ще го изберат отново.

Отговори
0 0
Ццц

Ццц

01.04.2021 | 10:48

Защо бе хора, защо когато сме в пика на трета вълна вдигате мерките? Болниците са претоварени, нали може и ваши близки да чакат там на стълбите? Ооо да забравих, че вие сте Богоизбраните, че за вас и семействата ви в Правителствена болница има легла, които чакат! Всъщност народа си заслужава орисията интересува го чалгата, кючеците и скарата, а кой го управлява, не е важно, а сега ще чакаме на опашка и ще мрем по стълбите.

Отговори
7 1
Гражданин

Гражданин

01.04.2021 | 09:07

Нека лекарите от НОЩ влязат в ковид отделенията сега,веднага! Да оставят политиката и да докажат,че изпълняват клетвата,която са дали. Да вкарат т.ъпана,който се мисли за бог,да поработи като санитар! Джипката няма да му трябва! Да даде личен пример,а не да обикаля и да ръси п.ростотии!

Отговори
9 3
Цецо

Цецо

01.04.2021 | 07:15

Все някой трябва да се грижи за болните! За съжаление,лекарите предупредиха какво ще се случи,но т.улупа реши,че е по-добре да измрем! Всички от щаба-жалко,че сте лекари и не защитихте хората!

Отговори
14 5
Ко ко

Ко ко

01.04.2021 | 03:07

Татко си отиде в едно такова спешно дето са много добри там ... ако нямаш пара така е Тряскам рядко и много мирише да знаете

Отговори
5 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?