Следвайте ни

Д-р Кацаров: Болни с COVID-19 не знаят къде да търсят помощ

viber icon

У нас няма ясно очертана пътека за пациентите с COVID-19, поради което хората не знаят къде да отидат и каква медицинска помощ могат да получат.

Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в сутрешния блок на БНТ. Според него разпореждането за обособяване на легла за пациенти с коронавирус във всички болници е нарушение на медицинските стандарти. И определи като грешка да се акцентира само на PCR тестове. 

Леталитетът на коронавируса се изчислява на 3 на 1000 души. Така че на всеки 1000, които са срещнали с вируса, се очаква трима да починат. Затова д-р Стойчо Кацаров прогнозира, че колкото по-голям е броят на заразените, толкова по-голям ще е броят на починалите. 

"Хвърлят се едни пари на едно място, после на друго място, без дори да се оцени какъв е ефектът от бързо нахвърлените мерки", категоричен е той. И добави, че правителството не се е подготвило за тази ситуация. Освен това здравната система се намирала в лошо състояние от години.

Според него разкриването на легла за лечение на COVID болни във всички болници по заповед на министъра е в нарушение на медицинските стандарти и на националната здравна карта.

"Ние нямаме отговор на въпроса кой ще плати лечението на пациент, настанен в болница, която досега не е имала COVID отделение и въобще не е имала договор със здравната каса за тази клинична пътека", допълни той.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?