Следвайте ни

Д-р Иван Колчаков: Хората с COVID симптоми не трябва да плащат за направление

viber icon

Здравеопазването в България е на едно добро средноевропейско ниво. Заделяме обаче за здравеопазване под 5% от БВП. В ЕС се заделят средно около 9% от БВП. Има критичност по отношение на това, че нямаме много добра система на финансирането. Това води до дефицит на кадри. Това каза д-р Иван Колчаков, анестезиолог, член на ръководството на УМБАЛ „Софиямед“ и бивш кмет на Пазарджик по Канал 3. 

Всички в системата на здравеопазването изпитват дефицит на специалисти. Вече се е наложило да бъдат включени в процеса лекари-специализанти. Положителното е, че така младите лекари ще натрупат опит, каза още д-р Колчаков. Според него младите имат голямото предимство, че са гъвкави, динамични и работят с нови технологии. "Както е в цял свят - учим се в движение." 

"За частните болници не може да се говори изцяло и  генерално. "Софиямед" повишава капацитета за ковид - вече имат 60 легла и подготвят 200. Ще бъдат реорганизирани други отделения или ще бъдат затворени." 

По отношение на такси и доплащания, Колчаков обясни, че клиничната пътека е остойностена и няма практика за допълнителни такси, а договорите с касата са еднотипни. При тестовете има режим да мине през РЗИ или през личен лекар. При случаите, когато тестът не е по стандартите за лечение, то тогава се заплаща.

„Има режим, при който чрез личните лекари се издава направление, а досега е било през регионалните инспекции - когато един пациент е контактен и има клинична картина, той може да бъде изследван по стандартите на държавата, но има и случаи, когато хора искат да отидат на почивка в Гърция или другаде и се изисква PCR тест, който се заплаща, защото не е по стандартите за диагностика и лечение. Контактните с клинична симптоматика на заболяването - не плащат, а тези, които нямат симптоматика и искат да си направят тест - трябва да заплатят“, каза д-р Колчаков.

Затова анестезиологът съветва хората с леки и средни проявления да минат през личния си лекар, тъй като системата на здравното осигуряване работи чрез стартиране на процедурите за диагностика и лечение от личния лекар и той е първото и най-важно звено.

Той съобщи, че в „Софиямед“ предстои реорганизация, тъй като вече има структури, в които значителен брой от работещите в болницата са заразени с коронавирус - такава е ситуацията в ортопедичното отделение, така че някои отделения ще бъдат затворени и ще преминат изцяло към работа с коронавирус болни. 

Анестезиологът подчерта, че “Софиямед” е голяма болница с възможности, но на този етап се налага да се включат и лекари-специализанти, тъй като младите хора по-лесно прекарват инфекцията, а и същевременно младите лекари трябва да натрупат опит в пандемия, за която не само България, но и светът няма подготовка. 

“Младите имат голямото предимство, че са много гъвкави, динамични, работят с новите технологии, а като цяло ние в цял свят се учим в движение, непрекъснато обменяме опит онлайн с колегите. За радост това, че имаме много български лекари, които работят на много добри позиции в цяла Западна Европа и в САЩ, ние ежедневно обменяме опит с лекари, които са в най-големите университетски болници на Западна Европа и Щатите, така че имаме тази възможност сега да следим най-модерните и нови тенденции и можем да кажем, че терапевтичните схеми, които се прилагат в България са съгласувани с най-добрите схеми, които са в света” обясни д-р Колчаков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?