71

Д-р Илиев бие тревога: При тези симптоми сте заразени с новия COVID-19

Рискът от сериозно протичане на новия подвид коронавирус е доста по-висок, отколкото при един обикновен грип. В момента е лято, почивка, море и е много неприятно, ако се зарази човек в такъв момент и не дай си Боже влезе в болница. Това заяви д-р Аспарух Илиев от Берн в ефира на Bg On Air.

"ВА5 е той е устойчив на летните температури, но трябва да сме предпазливи. Ако сме в група с хора, които кашлят, е добре да бъдем с маски.

По отношение на симптомите - той започва с хрема, болки в гърлото, кашлица и отпадналост. Но не е тази тежка кашлица, която имахме при другите варианти. Проблемът е, че последствията и при този вирус, са почти същите като при останалите - дълго време след това хората имат различни оплаквания.

И макар да не протича толкова тежко, този вариант е достатъчно заразен!

Не е нищо драматично, което на фона на войни и политически кризи трябва да ни вкарва в паника, но трябва да бъдем предпазливи.

В България има много по-ниско ваксинационно покритие, отколкото в някои други държави. Това, за съжаление, вероятно ще има негативен ефект за нашата държава, добави още д-р Илиев.

На въпрос дали е възможно човек да се зарази едновременно и с подварианта на коронавирус - ВА5, и с маймунска шарка, д-р Илиев отговори така:

"Теоретично е възможно човек да се зарази и с вируса, и с маймунската шарка. Но изключвам риск от епидемия. Проблемът с обривите, които се получават, е, че те възникват малко по-късно, около 4-5 дена.

Не при всички пациенти обаче има толкова много обриви. В началото има температура, неразпроложение, болки по ставите. В много случаи е обща инфекция. Затова хората просто трябва да бъдат по-предпазливи и разумни. С разум и с една маска в джоба, която се сменя всяка седмица, би бил един разумен подход.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Пука ми на к-ра

Пука ми на к-ра

28.06.2022 | 13:55

Като вече съм го изкарал, щяло да го хвана пак, ами пак ще го изкарам!

Отговори
0 1
Всеки

Всеки

28.06.2022 | 12:33

Лев , които вземат , за да промотират тоя изкуствено създаден вирус за свещи да го дават от гробищата да не излизат . Децата им рак да хванат . Роднините им в катастрофи да изгорят живи и да се мъчат . Тяхната майка недо_клатена .

Отговори
3 3
В Пловдив всеки втори е заразен и ходи на работа

В Пловдив всеки втори е заразен и ходи на работа

28.06.2022 | 12:18

Никой не се регистрира за да се избегнат карантини ограничения санкции и глоби. Освен това няма безплатни тестове както е в много държави в западна Европа при нас всичко е пари нали сме "най-богатите" европейци.

Отговори
10 1
Грипарски

Грипарски

28.06.2022 | 11:25

Нито дума за починалите близо милион и половина европейци от онкологични болести за миналата година и много по-вече от сърдечно-съдови. Кихането, кашлянето , зачервеното гърло, пръцкането станаха най-смъртоносните болести в човешката история. Да се боцкаме през месец с валсини и на тази жега да сложим три маски една връз друга та белким оцелеем.Да живей Илиев и Ко.

Отговори
7 8
точно

точно

28.06.2022 | 13:54

Преди Ковида всяка година средно към 300 човека на ден умираха от: рак, сърце, инсулт ... Защо сега пак не правите статистика, всеки ден колко починаха?

Отговори
1 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?