71

Д-р Христиана Бацелова: Може да прекараме ковид 3-4 пъти за много кратък период

Въпреки намалелия брой на новозаразени с COVID-19 у нас напоследък, пандемията не е отминала. Това е мнението на д-р Христиана Бацелова, която е епидемиолог и преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Възможно е много хора да не се тестват поради отмяната на лесния достъп до безплатни PCR изследвания, които доскоро се назначаваха от личните лекари. Както вече е известно, направленията за този тип тестове вече се издават само от специалист. „Вероятно това би могла да е една от причините да нямаме реалния брой новозаразени, но така или иначе, колегите от Инфекциозна клиника казват, че при тях е пълно“, обяснява д-р Бацелова.

Възможността част от заболеваемостта в България да остава скрита изглежда логична на фона на данните от Европа, където новите случаи постепенно намаляват, но все още са много над нивото отпреди появата на омикрон. Освен това, въпреки по-лекото протичане на варианта, броят на дневните смъртни случаи в редица страни, сред които Дания и Финландия, е нараснал до стойности, каквито не са регистрирани при предишни вълни.

Според д-р Бацелова наблюдаваната висока смъртност от COVID-19 в споменатите държави произтича от многото случаи на заболели с вируса, като по-често до летален изход се стига при неваксинираните. Въпреки високото ваксинационно покритие в Западна Европа, във всяка държава остават хора, които не са обхванати по една или друга причина от имунизацията, обяснява епидемиологът. Така те не са защитени от заболяването. Като специалист тя смята, че данните, които виждаме, са достатъчно доказателство, че циркулацията на вируса продължава. Затова съветва

да не се отпускаме и да се придържаме към определените мерки.

На хората, които не желаят да се ваксинират и да носят маска, д-р Бацелова препоръчва поне да проветряват често помещенията и да контактуват с другите предимно на открито като превантивна мярка срещу заразяване.

И все пак според нея ваксиналното покритие до голяма степен определя начина, по който населението преминава през вълните на вируса. Заниженият интерес към ваксинацията в момента ще се отрази негативно на картината, която ще видим през есента или дори по-рано според някои статистици. Д-р Бацелова е категорична, че наличните ваксини остават ефективни и вършат работа. Ниският ваксинационен обхват у нас ще доведе до повече тежко боледуващи, прогнозира тя. За това кога точно да очакваме следващия пик на пандемията, казва, че всичко зависи от доброволното придържане към мерките от страна на обществото. Съдейки по поведението на хората обаче, не очаква да имаме драстично ниска заболеваемост това лято.

Много от хората към момента остават неимунни за вируса, предупреждава специалистът. Въпреки високия процент на преболедувалите епидемиологът пояснява, че вирусът не е имуногенен и не създава траен имунитет след преболедуване. Това позволява в кратък период някои от нас да го карат и по 3-4 пъти.

В тази връзка

д-р Бацелова категорично одобрява поставянето на втори бустер,

предвид препоръката на Центъра за превенция и контрол на заразните болести в Атланта и Европейската медицинска агенция за хората над 80 години. Такова съобщение вече е публикувано и на страницата на Министерство на здравеопазването, но все още РЗИ не са спуснали насоки към медиците, които извършват имунизацията. Предвид страховете сред обществото, епидемиологът напомня, че няма медицински причини да се притесняваме от повечето приложени дози.

Д-р Бацелова не изключва възможността имунизацията да стане сезонна, подобно на тази срещу грипните вируси. Освен това според нея е важно да се знае, че има възможност за поставяне на бустер и на децата между 12 и 17 г., както и за имунокомпрометираните на възраст между 5 и 11 г. За да се приложи подсилващата доза при децата,

е необходимо да са минали поне 6 месеца от поставянето на втората доза.

В момента интересът към ваксинацията на децата обаче е напълно спрял, коментира д-р Бацелова. „Тъжно е, че при положение че можехме да ваксинираме учениците от всички възрасти и да предпазим както тях, така и педагогическия и непедагогическия персонал, няма желание от страна на родителите“, споделя епидемиологът.

Уточнява, че въпреки данните за пробив във ваксините при новите варианти, те продължават да предпазват не само от тежко боледуване, но и от заразяване.

За да илюстрира ползите от ваксините, д-р Бацелова се позовава на швейцарско проучване, водено по време на циркулацията на ​делта и омикрон. Според него заболелите ваксинирани са заразни с 3 дена по-малко от неваксинираните. Освен това те отделят много по-малко количество вирусен товар, за разлика от тези, които не са били предварително имунизирани. По този начин ваксините спират до голяма степен разпространението на вируса, убедена е д-р Бацелова. За това обаче е необходимо процентът на обхванати от имунизацията да е по-висок. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?