Следвайте ни

Д-р Грета Кафтанова: Ваксинирах се, ще мога да прегърна спокойно семейството

Такова чудо не е било - белите дробове на пациенти "изчезваха" за миг

viber icon

Кардиологът д-р Грета Кафтанова от болница "Медлайн"  беше сред първите медици, имунизирали се в Пловдив. Тя си постави ваксината в неделя на 27 декември. Разговаряхме с нея ден след това.

 

-Д-р Кафтанова, защо се ваксинирахте?

- На първо място, заради самата себе си, за моето спокойствие, моята отговорност към собственото здраве. В крайна сметка всеки един човек на първо място  трябва да бъде отговорен за собственото си здраве и  чак след това да търси помощ, когато не може да се прави сам.

Другата причина са близките ми. Да мога да прегърна баба си, майка си, цялото си семейство и да ги видя вече спокойно. За да съм  уверена, че няма да им занеса нещо. И трето - за да работя много по-спокойно с пациентите си. Работата с тези лични предпазни средства, с двата чифта ръкавици много ограничава контакта с пациентите ми. Ние пак си вършим работата, но по-трудно.

В смисъл не можеш да преслушаш болния  по същия начин, както например, ако си без  предпазен костюм. Не можеш да го докоснеш и да проведеш един обикновен преглед с всички тези лични предпазни средства. 
Имунизирах се и заради всички, които няма да могат да се ваксинират. Това са хората, които имат алергии, тези на химиотерапия,  както и пациентите с  автоимунни заболявания. Считам, че тези, които сме здрави и нямаме проблем, трябва да се ваксинираме, за да можем да пазим и тях. 

- За колко време се изгражда този имунитет, за четири, шест месеца, или повече?

- Още не са определили точното време. Поне засега прогнозират, че имунитетът може да трае и година. Ако трябва обаче след шест месеца, или повече, пак ще се ваксинирам.

-Как  се чувствате ден след имунизацията?

- Много добре, нямам никакви оплаквания. Имам лека болка на самото място, където бях убодена от иглата и то само при допир. Нито е зачервено, нито е подуто. Нямам гадене и повръщане. Не съм вдигала температура, нито съм имала  втрисания. Нямам и болки в мускулите и ставите.

Така че общо взето се чувствам перфектно. Чух се и с част от останалия екип, който беше ваксиниран. Те казаха почти същото. Имат съвсем лека болки при допир на убоденото място.  При един, или двама колеги има и леко главоболие, но не е нищо сериозно.  Наблюдава се и при имунизации срещу други заболявания.

- Колко време след поставянето на ваксината може да се появят тези симптоми?
- Няколко часа, но до един-два дни отшумяват. Това не е нещо ново. При поставянето на всяка една ваксина може да има такива симптоми. Майка ми е общопрактикуващ лекар и прави много ваксинации. Тя препоръчва да се направи студен компрес на самото място, където е инжектирано.

Също така, ако  се зачерви, студеното би помогнало, тъй като ще доведе до свиването на съдовете, ще намали оттока и той още по-бързо ще изчезне. Както когато например имаме зъбобол, слагаме студено на това място. Както виждате днес си работя от 7:30 до 19:30 ч. Чувствам се перфектно, приемам и лекувам пациентите си.

-Вие вече работихте COVID-зоната. Това повлия ли на решението да се ваксинирате?

- На мен ми беше ясно, че ще се имунизирам, ако се появи ваксина. Работата ми в COVID-зоната обаче ме стимулира допълнително за това решение . Едното от отделенията беше  реанимацията, където бяха най-тежко болните пациенти. Там работата беше абсолютно предизвикателство за мен, тъй като до сега не бях работила в такава обстановка.

 Научих доста  неща, колегите много ми помогнаха.  Подкрепяха ме винаги, когато имах някакъв въпрос, или нещо не ми беше ясно. 

Въпреки, че и в кардиологията не е леко, но в реанимацията на COVID-отделението  беше абсолютен екшън - интубирани болни, които пред очите ти се сриват за секунди.

Дотогава не бях виждала рентгенови снимки и  образи от компютърна томография, в които буквално белият дроб " е изчезнал" при някои пациенти. При постъпването на рентгенографиите белият дроб се вижда, а след няколко дни, като направиш контролната, вече го няма.

И други по-възрастни колеги казаха, че такова нещо до сега не са виждали в практиката си. Болните от COVID-19 правят и много рискови за живота усложнения, като белодробни тромбози и емболии. Васкулитът е най-големият риск, затова им се прави разреждане на кръвта. Болестта е много тежка и коварна, а чрез ваксината е един от начините да се справим с нея. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Къва и е идеята у чотурата

Къва и е идеята у чотурата

28.12.2020 | 19:27

Абе идеята и не е да зачева а само да го прегръща и целува Като и дадат хонорара шъ иде да си купи някое дяте Дал Бог дяца за продан

Отговори
0 0
Йдйдй

Йдйдй

28.12.2020 | 19:21

А сега ти пожелавам най голямото щастие да заченеш

Отговори
3 1
Цецо

Цецо

28.12.2020 | 16:36

Н.асрахте се с тези ваксини! Дайте медицинската информация,а не кой,кога се ваксинирал! Буса на кремвиршите го видяхме,стига ни толкова!

Отговори
10 1
ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

28.12.2020 | 16:17

Откачалници фалшиви и ЛЪЖЦИ МАНИПУЛАТОРИ . Трайскайте си Пфайзера директно между очите

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?