2374
Следвайте ни

Д-р Екатерина Петкова: Ползите от ваксините са повече от рисковете

Т-клетъчен тест показва имаме ли имунитет срещу ковид

viber icon

Д-р Екатерина Петкова е управител на ДКЦ "Пълмед". Тя става част от лечебното заведение още през 2015 г., когато се присъединява към екипа на Отделението по кардиология на УМБАЛ "Пълмед". Завършила е висшето си образование в Румъния, а специалността си по кардиология придобива в България.

 -----------

- Д-р Петкова, страната ни разполага с достатъчно ваксини срещу Covid-19, но в същото време изоставаме спрямо другите европейски страни по процент имунизирани. Как можем да активираме обществото да се ваксинира? 

- Това, което ние се опитваме да направим, е да осигурим една богата информационна кампания за хората. Проблемът е, че част от тях не могат да разберат, че ползите от ваксинацията са много повече от рисковете. Има хора, които се притесняват от страничните ефекти на ваксините, но това е неоснователно. Те са нищожни в сравнение с последиците от коронавирусната инфекция и от терапията, която се прилага при лечението <210>. Още по-притеснително за мен е, че наблюдаваме бум на новооткрит захарен диабет, на сърдечносъдови заболявания или на пациенти с много влошен гликемичен статус след прекарана коронавирусна инфекция. Всичко това

ще окаже влияние върху качеството на живот, а може би и върху продължителността му,

така че тепърва предстои да виждаме последствията. Ваксинацията е нещо, което не е ново за човечеството, затова не бива да се боим. Първите имунизирани срещу полиомиелит например не са се съмнявали във ваксината, защото са знаели, че по този начин спасяват децата си.

- Смятате ли, че изпуснахме момента да се изправим по-подготвени срещу четвъртата вълна? 

- Да. Страни, които започнаха няколко месеца след нас, имат в пъти по-голям процент на ваксинирано население от нас. Не знам това на народопсихологията на българина ли се дължи - да не вярва на нищо ново.

- Доколко са основателни притесненията на колебаещите се да се имунизират, че ваксините може да не действат срещу новите щамове?

- В световен мащаб наблюдаваме, че много малък процент от ваксинираните хора са склонни към развитие на Covid-19 инфекция. А дори и да се разболеят, тежката клинична картина при тях е почти нулев процент. Това означава, че шансът от заразяване с Covid-19 и за поява на тежки усложнения при ваксинирани пациенти е нищожен в сравнение с неваксинираните, при които възрастовата граница пада. Имаме случаи на заразени деца, които са под възрастта за имунизация. Деца с хронични заболявания в нередки случаи прекарват инфекцията в тежка форма.

- Има ли основание за притеснение от алергични реакции при ваксиниране?

- В нашия ваксинационен център е имало хора с поява на локални странични ефекти като оток на мястото на убождане, зачервяване, затопляне, но не сме имали сериозни животозастрашаващи алергични реакции, дори и при хора, които са склонни към такива.

- При какви стойности на антитела е добре човек да се имунизира?

- Не мога да дам конкретни стойности, защото всяка лаборатория има свои референтни нива. Мога да дам пример с пациенти, изследвани в лабораторията към ДКЦ „Пълмед“. Има хора, които с 400 единици антитела се заразяват, и такива с 300 единици антитела, които не се заразяват.

По-скоро е важно да се следи динамиката в нивата на антителата и дали спадат бързо. При спад на антителата на преболедувалите трябва да се има предвид, че

ваксината започва да действа активно две седмици след последната доза,

 т.е., ако е на Johnosn & Jonson/Janssen, ще имате имунитет след 2 седмици, ако е на Pfizer/Biontech - след 5 седмици, съответно, ако е на Moderna - 6 седмици. Това означава, че през този период имунитетът още повече ще е спаднал и ще има една дупка, в която организмът е предразположен към заразяване.

- Освен антитела ваксините изграждат и Т-клетъчен имунитет. Как можем да го проверим?

- Имунната защита на организма срещу външни патогени се осъществява посредством клетъчен и хуморален имунитет. Накратко казано, антителата, които се произвеждат от B-лимфоцитите, са в основата на хуморалния имунитет. Тяхната цел е да се унищожи патогенът и това се осъществява посредством специфични IgA, IgM, IgG антитела. От другата страна е клетъчният имунитет, който използва друга армия от помощници, която включва активирането на фагоцитите, NK-клетките, антиген-специфичните цитотоксични Т-лимфоцити, както и различни цитокини при среща с даден антиген.

Изследването за наличие на клетъчен имунитет се извършва, като се стимулират лимфоцитите в кръвта чрез определен антиген от структурата на коронавируса. Ако те имат някаква клетъчна памет спрямо коронавируса, отделят гама-интерферон, който е главният убиец на вируса. 

Разполагаме с два вида изследване на клетъчния имунитет

Единият е подходящ за хора, които са ваксинирани, тъй като се изследва само един протеин от структурата на коронавируса, а именно ​- S1 протеинът (той се въвежда с ваксината). Другият вид клетъчен тест е поликомпонентен. Той съдържа 5 вида протеини от структурата на коронавируса и е подходящ за хора, които са били изложени на среща с него. Подходящ е и за хора, които искат да разберат дали са били в контакт с Covid-19, без да знаят.

- Как се тества Т-клетъчният имунитет и кога могат да се получават резултатите?

- Тестът е много трудоемък и изисква стриктно спазване на всички препоръки, тъй като самата кръвна проба за изследването е много лабилна, т.е. всеки един външен стрес върху нея може да окаже влияние върху крайния резултат. Има определен часови диапазон, в който трябва да се обработи пробата, защото 8 часа след вземане на кръвта тя вече няма да е адекватна. Ние сме се погрижили да осигурим апаратура за тези тестове в големите ни болници в Пловдив и София, така че да не се налага транспорт на пробите, тъй като това може да ги компрометира. Тестът отнема средно 36 часа за обработка.

- Защо трябва да са минали 3 часа след сън при изследването на Т-клетъчния имунитет?

- Прави се с цел изследването да бъде обективно, защото хормонът мелатонин има много силни имуномодулиращи свойства и в часовете след събуждане нивата му са все още повишени. Те могат да дадат погрешно по-високи нива на клетъчен имунитет.

- Има ли смисъл хора, които не са преболедували или не са ваксинирани, да си правят тест за Т-клетъчен имунитет?

- Хубаво е да бъде направено изследване, за да знае човек колко е защитен, защото има случаи на хора, които са се срещали с болни, без да знаят, т.е. възможно е да се развие имунитет.

- А тези, които са преминали през цитокинова буря?

- Цитокиновата буря е едно доста сложно състояние на организма, а тези, които са преминали през нея, е възможно да имат компрометиран имунен отговор, защото са били подложени на терапии с високи дози кортикостероиди. Това, което мога да препоръчам на тези пациенти, е да проследяват периодично нивата на антитела и клетъчен имунитет, защото

те не са предпазени от повторно тежко протичане на Covid-19 инфекция

и ако забележат, че нивата на антитела или клетъчен имунитет започнат да спадат, следва да се ваксинират.

Имаме поглед и върху имунитета на първите ваксинирани от края на миналата година. Наблюдава се спад както на клетъчния имунитет, така и на антителата, което може би ще бъде показание за необходимостта от трета доза. Но това е строго индивидуално. Има хора с отличен имунитет и на 1 година след преболедуване, и 7-8 месеца след ваксинация.

- Това означава ли, че е хубаво хората периодично да си правят тестове за Т-клетъчен имунитет, дори и да са ваксинирани?

- Това, което препоръчвам на пациентите си, и това, което правя за себе си и семейството си, е на всеки два-три месеца да проследявам антителата и клетъчния имунитет, защото смятам, че

това е отговорност както към мен, така и към хората, с които общувам,

тъй като аз съм лекар, непрестанно съм в контакт с болни, независимо дали ми съобщават, или не. Аз съм длъжна да съм информирана относно имунната ми защита, за да мога да предпазя себе си и близките.

- На какво се дължи, че не всички развиват клетъчен имунитет?

- Клетъчен имунитет е възможно да не изградят тези, които са с потисната имунна система, пациентите с автоимунни заболявания, ревматологични и онкологични. Също така наблюдаваме едно недобро ниво на имунитет при хора, които са понесли тежко Covid-19 инфекция и са били на високи дози имуносупресираща терапия, т.е. терапия, която цели да намали имунния отговор при развита инфекция с цел превенция на цитокинова буря и усложнения.

- Стартирате нови пакетни предложения. Какви са те?

- Съвсем скоро се очаква да предоставим на нашите пациенти пакет от изследвания - те са насочени конкретно към дадена патология, изготвени са от нашите специалисти по съдова хирургия, кардиология, ендокринология, АГ, ревматология, урология, неврология, гастроентерология, педиатрия. Тепърва ще разработваме още такива пакети, те са подходящи за профилактика и за проследяване на много социалнозначими състояния, както сърдечносъдови, ендокринни, захарен диабет, урологични, ревматологични. Имаме и пакет изследвания, който е подходящ за преболедували Covid-19. Пакетите ще бъдат на преференциални цени.  

 

 
Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Биткойнър

Биткойнър

30.09.2021 | 18:20

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 0
Хубавото на ваксините е, че .....

Хубавото на ваксините е, че .....

30.09.2021 | 16:18

...лекарите са сигурни от какво си умрял. За това са забранени аутопсиите.

Отговори
6 0
ГЮРО

ГЮРО

30.09.2021 | 15:26

Евем ти и "ваксините", дето требе да се боцкаш през 3-4 месеца с тия отровни боклуци, които доживотно не могат да бъдат изхвърлени от организма, а действат, при това само временно, за вече отминали щамове. Но ако искате да пълните джобовете на Биг фарма, при това правейки се безплатно на опитни мишки, действайте смело. Погребението си остава за ваша сметка. ТЕ НЕ НОСЯТ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ!

Отговори
8 0
Е мъ

Е мъ

30.09.2021 | 15:08

Е мъ ти като четеш у дебелите киниги бе урунгел знаеш ли тези киниги кой ги и каква му е целта Защото трябва да има цел Нали се подразбира И като така повдигнат въпроса Ти урунгелче чел ли си велике трудове и мисли на другаря Тодор Живкоф Щото я честичко си препочитам труда на Майн Фюрер МОЯТА БОРБА и май ми е достатъчна за да разбирам даже и от медицина на ниво хоби А там и на железарство земеделие и едни други работи можеш да се научиш Не е книгата за Винету и не е книга за Тикви и урунгели като теб

Отговори
2 2
Иво

Иво

30.09.2021 | 14:04

Е, какво пък толкова са тия странични ефекти - най-много да получиш тромби и да умреш! Това е нищо! Но и да се случи, все пак и на оня свят ще си защитен от короната. Ще има малко проблеми за втората игла след 6 месеца, ама...

Отговори
9 2
Мечока

Мечока

30.09.2021 | 12:10

Колко пари е лапнала много интересно

Отговори
9 4
Мечока

Мечока

30.09.2021 | 12:09

Та тая ако ми пусне веднъж мога да се прежаля с вяксината

Отговори
7 4
Еее ти пък

Еее ти пък

30.09.2021 | 12:11

Само веднъж? Много си лесен...

Отговори
7 2
Шеф на друго ДКЦ:

Шеф на друго ДКЦ:

30.09.2021 | 11:22

То хубаво приказва колежката да си изследваме клетъчния имунитет периодично, ама колко от народа могат да си позволят да отделят 100 и кусур кинта за това изследване?

Отговори
13 0
Г-жо управител на не знам какво си

Г-жо управител на не знам какво си

30.09.2021 | 11:19

Аз не съм чул за някакви ползи от ваксините, особено срещу мутациите, разпространяващи се в момента. А това, че признавате, че имат редица страничини ефекти ви прави чест.

Отговори
9 4
Еми

Еми

30.09.2021 | 12:20

Еми като четеш само у фейса няма как да разбереш за ползите. До момента ваксините доказано работят и спасяват животи.

Отговори
2 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?