Следвайте ни

Д-р Даниела Дариткова: Уведомяването с SMS-и пести време и пари

viber icon

"За по-добра оперативност, заради кадровия дефицит и за своевременно изолиране". Това са мотивите за предложението ни за промени, свързани с работата на РЗИ в Закона за здравето", каза пред "Марица" д-р Даниела Дариткова. Председателят на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия в парламента внесе в понеделник предложения за промени в Закона за здравето. Сред тях е предложението уведомяването от здравните инспекции за поставяне в изолация или под карантина заради COVID-19 и други заразни болести да може да става по телефона или чрез есемеси и електронни съобщения.

"Има твърде много карантинирани лица и няма вече практическа възможност всички своевременно да получат информация кога са поставени под карантина. С предложените промени се създават по-добри условия за прекратяване на заразата, тъй като хората ще са своевременно карантинирани. От друга страна, така ще намали значително натиска върху работата на здравните инспекции по места, защото промяната ще ги облекчи в най-трудоемката и огромна част от работата им - връчването на писмени предписания за карантина. С въведението няма да има нужда от нова техника", каза д-р Дариткова.

Според нея с предложените промени ще отпадне необходимостта от търсенето на още кадри в здравните инспекции и финансов ресурс за обезпечаването им, а в същото време ще са полезни за ограничаване на заразата. Тя коментира и репликите от БСП към другото предложение на ГЕРБ за отпадане на разпоредбата, която предвиждаше пациентите, заразени с COVID-19 и други опасни болести, да подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение". Според хората на Корнелия Нинова това е провал на управляващите.

"По-принцип терминът задължително болнично лечение е проблем. Никой не може да бъде задължен да се лекува в болница. Винаги трябва съгласие на пациента. Докато изолацията е задължителна", каза д-р Дариткова.

"Колегите от БСП спекулират с всичко, и то в такъв труден момент, това е безотговорно. Тези текстове винаги ги имало в закона за здравето и преди. Но когато го отнесохме към Ковид-19, стана ясно, че трябва да се прецизира двусмислицата, защото не може да налагаме задължително болнично лечение. Много от хората се лекуват вкъщи. А болничното лечение е по преценка на лекуващ лекар. По принцип задължителното болнично лечение е в колизия с други законови текстове, защото пациентът има право на информирано съгласие. Такова задължително лечение има за други особено опасни инфекции, но водеща трябва да е преценката на лекуващия лекар", заяви още д-р Дариткова.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гледа

Гледа

18.11.2020 | 11:26

Както сте я подкарали,скоро няма да има нужда от рзи,щото живи хора няма да са останали!

Отговори
2 1
Да  ДОКТОР  Дариткова

Да ДОКТОР Дариткова

18.11.2020 | 11:14

Освен Че се пестят време и пари е и една голяма леснотия.Вие лекар ли сте?

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?