Следвайте ни

Д-р Ботев посочи с кои лекарства побеждава COVID-19

viber icon

Хематологът д-р Чавдар Ботев преобърна представите ни за лечение на новия коронавирус. Консултантът на Националната пациентска организация по лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма настоя да се доверим на най-новите протоколи.

"Излезли са протоколи за лечение на Ковид-19 и в интензивните отделения се вижда, че най-ефективното лекарство е ивермектин. С това лекарство се лекуват в момента всички в Израел. То е изключително евтино, но трябва да се знае кога да се взима. Трябва да се взима от първия до шестия ден, за да не стигат хората до болница", заяви д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR. По думите му ивермектинът е влязъл във всички ръководства, но най-големият проблем е, че хората не знаят коя терапия кога да бъде започната. Той подчерта, че човек е най-голям заразоносител в първите 6 дни. Хората с леки симптоми са най-заразни. След това се отделят фрагменти от този вирус и след шестия ден трябва да се започне дексаметазонът.

Според д-р Ботев у нас даваме по-големи дози дексаметазон, отколкото е упоменато в протоколите. Реконвалесцентната плазма пък трябвало да се използва в ранните стадии - от първия до шестия ден при супер рисковите случаи.

"При 80% от случаите вирусът остава в горните дихателни пътища, при 20% слиза към белите дробове и 5% стават свръхтежки случаи. Изпускаме проблема с тези 20 и 5%", категоричен бе д-р Ботев.

"Ремдесивир е прекрасно лекарство, просто трябва да се изтегли максимално напред. Ако нямаш вирус, имаш само страничните ефекти от това лекарство. Измислихме нов клон на медицината - вирус да се лекува с антибиотик. Даването на антибиотик е неразбиране. Дават се противовирусни лекарства. Азитромицинът трябва да се включи на по-късен етап при строго определени симптоматики", изтъкна хематологът.

"Имам над 200 пациенти и нито един от тях не е с усложнение, а някои дойдоха в тежко състояние. Лекувах ги с пробитиотик, с бромхексин, с витамин D. Това е много съществен момент", подчерта д-р Ботев.

За 2 седмици напред са запълнени всички часове за даряване на кръвна плазма, стана ясно от думите му. Антителата са тези, които ще убият вируса, убеден е той. "Имунитетът с антитела рязко се вдига преди да почине човек. Съществува голяма измама. Понеже нашата плазма е направена добре и е замразена, болният може да получи леко влошаване от високия титър и голямо подобрение от факторите на съсирване. И се прави грешна интерпретация", обясни хематологът.

Д-р Ботев съобщи, че смъртността при преливане на плазма е едно към 136 000. Един ще е този, който ще пострада и обикновено това е възрастен човек.  "При лекарство като ремдесивир, което бих желал да се използва с кръвна плазма, от 250 пациенти - 136 са с много тежки реакции. А ако не се направи ремдесивир - са над 190", отбеляза специалистът и добави, че инфекционистите са до един етап на борбата с Ковид-19. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ковидчо (оригиналът):

Ковидчо (оригиналът):

09.11.2020 | 16:26

Бактън от "спецове" в лечението на този вирус! За този най-удачен бил "Ивермектин", който пък се отрича от други "корифеещи" се докторя, за други "панацея" бил "Рамдесевир", който се оказа, че не бил чак толкова успешен, за трети - спесението било във витамин "Д"-то, за четвърти - в "Дексаметазон"-а и т.н., и т.н. А в същото време хората изкукуригват с всеки изминал ден и се чудят на кого да вярват и какво да правят когато кихнат, брихнат, вдигнат малко или повече температура, не дай, боже, се закашлят или да пръднат малко по-нестандартно! Ако "режисьорите" на целия този "спектакъл" покрай "Ковид 19" (който безспорно си върлува по света) са имали за цел да паникьосат народонаселението, то могат да са доволни и предоволни от резултата.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?