46

Д-р Благомир Здравков: Ваксините си остават най-добрата предпазна мярка

Директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на ковид пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и всяка друга тема, която би помогнала на всеки човек да вземе истински информирано решение. Кампанията е на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID). 

Д-р Здравков посочи, че се наблюдава увеличение на случаите на COVID-19, но се покачва броят и на останалите респираторни инфекции. „Изолацията по време на пандемията доведе до това много деца към момента да не са имали контакт с грипни, парагрипни и други вируси. Това, от една страна, е добре, но от друга, води до по-тежко, а понякога и атипично протичане на тези заболявания. Що се отнася до ковид инфекцията при децата - в нашата болница лекувахме едни от най-тежките случаи от цялата страна и за щастие, резултатите сочат, че сме се справили отлично. Считам, че към момента и колегите, и системата сме готови да се справим със ситуацията, ако тя се усложни“, подчерта д-р  Благомир Здравков. По думите му, можем да очакваме нови вълни на COVID-19, но натрупаният опит дава увереност, че дори при изменчивост на вируса и симптоматиката, причинена от него, ще се справим. „За съжаление, COVID-19 погуби много хора, включително и деца, но истината е, че и медиците, и пациентите извървяхме дълъг път и сега сме по-подготвени, знаем как да се пазим, подобрихме терапевтичните алгоритми“, категоричен е специалистът.

Относно страничните ефекти от ваксините и това за кои групи ваксинацията е препоръчителна, д-р Здравков посочва, че от началото на пандемията досега в Педиатрията в София са ваксинирани много деца и при тях не е имало проява на тежки нежелани лекарствени реакции. „Ваксинацията остава силно препоръчителна за деца и възрастни със сериозни хронични заболявания -сърдечносъдови, белодробни и автоимунни. Едни от най-тежките ни случаи на деца с COVID-19 бяха на неваксинирани родители. Естественият имунитет е по-малко устойчив и това вече се доказа, така че ваксините си остават най-добрата предпазна мярка за справяне с COVID-19“, коментира още той. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?