46
Следвайте ни

Д-р Аспарух Илиев: Носете маски от по-висок клас

viber icon

"Разумно е да се иска носене на по-висок клас маски. Ако искаме да се справим с кризата, мерките трябва да се спазват от всички", това каза в „Твоят ден“ Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Неговите наблюдения са, че в нашия парламента мерките се спазват, но и за депутатите той препоръча носене на по-висок клас маски. И изтъкна като положителен факт, че почти всички депутати са ваксинирани, включително и тези от "Възраждане", дали го признават, или - не.

"Добре е, че комуникацията между властите и обществото се подобрява, но ваксинацията трябва да се повиши", заяви още д-р Илиев.

"Важно е да се проследи как ще се запълнят местата в болниците. Притеснително е, че броят на починалите расте, което означава, че лекото протичане не е много актуално за нас. До края на януари ще знаем точна как се развива ситуацията с Омикрон", смята той.

Д-р Илиев добави, че Омикрон има много по-висока заразност, сходна с морбили, а ваксините в момента са леко отклонени от ефективността си. 

"Данните за лекото протичане са предимно от Великобритания, където ваксинацията е висока. В България ситуацията е различна - ниска ваксинация, по-възрастно население, хронични заболявания", констатира той.

"При Омикрон има по-кратък инкубационен период, времето между контакта с болния и момента, в който се проявяват симптомите, затова е логично да се намали периода на карантина, това се основава на медицински данни, но има и политически елемент", коментира д-р Аспарух Илиев съкращаване срока на карантиниране.

Той потвърди, че бустерната доза защитава до 70% от заразяване с Омикрон, а от тежко боледуване до 90%, като това със сигурност важи до първите два-три месеца.

"Хората с бустерна доза имат по-добър имунитет и са за по-кратко време вирусоносители, по-малко заразяват", каза още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Здравчева

Здравчева

12.01.2022 | 21:53

Предлагам, тройни маски, направо да спрем да дишаме! Да не дава господ да попадна при този наречен доктор

Отговори
1 0
Пурко бре

Пурко бре

12.01.2022 | 17:51

Който измисли епидемията и въвежда мерки,то по закон трябва да ги осигури.

Отговори
0 0
Fii

Fii

12.01.2022 | 13:24

Доктор Аспарух или накратко Пух. Та доктор Пухи да се обърне към президента и полицията. Онзи ден ги показаха на съвета да са с черни парцалчета на устите. Ония от полицията даже с щампи НСО и полиция. С черни парцалчета, за да не се вижда че не са ги сменяли скоро. Носят на мръсотия. Та така драги ми Пухи пиши писмо на льотчика. Като си слага черен парц ал на муцуната нито се предпазва , нито е яко. На такава мода може да се хване само Десо с мъжката фигура. На нея не й пречи и като нищоправеца не си сменя зелените чорапи.

Отговори
3 0
3,14

3,14

12.01.2022 | 11:36

Такива като този само Мутрата ги харесва,като им даде някой лев и те говорят по-големи глупости от него!

Отговори
6 1
Джок

Джок

12.01.2022 | 11:00

И как мислиш, че това ще стане в Бг, лаборанте? Тука е така - естествен подбор,много мръсна кръв трябва да изтече още. Какво като аз ще нося ФФП2? Ще ме предпази ли от тези с извадените зурли извън парцалите? Каквото има да става, ще става с или без маски, ваксини или бустер.

Отговори
6 0
прав си брато - трябва да измрат простите и тогава да пребъде България

прав си брато - трябва да измрат простите и тогава да пребъде България

12.01.2022 | 15:50

Много прости има още на тази българска земя

Отговори
0 1
Прост:

Прост:

12.01.2022 | 19:34

Теб кога те чакаме?

Отговори
0 0
Препоръка

Препоръка

13.01.2022 | 11:20

За теб препоръчвам скафандър.

Отговори
0 0
заблуди

заблуди

12.01.2022 | 10:49

"Той потвърди, че бустерната доза защитава до 70% от заразяване с Омикрон, а от тежко боледуване до 90%, като това със сигурност важи до първите два-три месеца." - Това твърдение не е обосновано от научни и медицински данни. Пример е Израел - там хората с бустерна доза масово се заразяват от новия вирус. Затова, там сега поставят 4-та доза. Да, смъртните случай в тази страна са малко, но това се дължи на добрата им Здравна система.

Отговори
8 3
Къде ходиш бе минион

Къде ходиш бе минион

12.01.2022 | 10:10

Помислехме, че си ритнал камбаната. Ей, неизтребим си като хлебарките. Дай личен пример по жалейка, за да ти повярваме!

Отговори
10 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?