Следвайте ни

COVID погребенията: Облицоват с ламарина и слагат хлорна вар

viber icon

През последния месец траурните фирми в Пловдив и големите градове се задъхват, но всички погребения са извършени. Когато става въпрос за жертви на коронавирус, се спазват и допълнителни изисквания.

„За Пловдив и по-големите градове се налага да се чака няколко дни за извършване на погребението. Но при всеки случаи се отреагира. Няма часове, просто се запълва графикът в гробищата, където се определят денят и часът на погребението“, коментира пред „Марица“ председателят на Съюза на погребалните фирми в България и собственик на траурна агенция в града под тепетата Атанас Аргиров.

Той припомни, че Наредба №2 за здравните изисквания към гробищните паркове и погребването и пренасянето на покойници регламентира предприетите спешни противоепидемични мерки.

Тя гласи, че работниците в погребалните агенции, които извършват подготовка на тленните останки за погребване и ги пренасят от дома до траурния автомобил, до хладилните камери или гробищните паркове, задължително трябва да са снабдени с лични предпазни средства. Съгласно наредбата трябва да се ползват хирургични или латексови ръкавици, предпазна медицинска маска, предпазни очила, използвани обичайно за работа в операционна зала, операционна манта или гумена престилка.

Покойниците, издъхнали от COVID-19, се затварят в полиетиленови чували, поставени в дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина. Дъното на ковчезите се посипва с прахообразен биоцид или хлорна вар.

Погребалните ритуали се извършват единствено на открито, като се наблюдава от погребалните агенти да няма струпване на хора на едно място.

Всички собственици и управители на траурни агенции са създали организация за превенция на служителите чрез промени в работните графици, извършва се ежедневна цялостна дезинфекция на катафалките, също след всеки курс, както и на помещенията и на всички често докосвани повърхности.

 

Относно тенденцията с намаляването на местата за погребване в траурните паркове Аргиров коментира, че това е въпрос на градоустройствена политика. Според него трябва да се предвижда в едно обозримо бъдеще евентуално колко места ще бъдат необходими за погребения и спрямо прогнозите да се отреждат терени за гробищните паркове.

 

Как се издава смъртен акт?

 

Акт за смърт се издава от упълномощен служител на общинска служба в населеното място, където е настъпила смъртта. Документът се съставя въз основа на съобщение от медицинско лице и срещу лична карта на починалия. За удобство на гражданите дирекция ГРАО в Пловдив има свой представител на територията на общинското предприятие "Траурна дейност", който издава актове на Централни гробища.

 

Погребенията - без траурен ритуал

 

Ритуалите в траурните домове на гробищата са отменени заради COVID-19.  Сбогуването с починалия става в повечето случаи на самия гроб, в присъствие на свещеник. Близките, дошли да изпратят покойника в последния му път,  обикновено са малко, за да няма риск от разпространение на заразата.  Задължително всички си слагат маски, включително и служителите на ОП „Траурна дейност”, каза Коста Попов.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?