2374
Следвайте ни

COVID антиваксъри: Няма вирус, има световна война

viber icon

Фанатични антиваксъри и хора, отричащи съществуването на коронавируса, очевидно продължават да се радикализират и използват все повече военна реторика. Временно отстранен от длъжност полицай, например, заяви пред тъй наречената "Комисия по коронавируса", че противопандемичните мерки били "държавен преврат", замислен от правителството, а полицията била използвана за постигането на тази цел.

Полицаят сподели и опасенията си, че срещу демонстрантите можело да се използва огнестрелно оръжие и така да се провокират прояви на насилие, което да послужи като предлог, гласи неговата конспиративна теза.

Т.нар. "Комисия по коронавируса" е самопровъзгласил се орган, който на свои "заседания" разпространява незрели тези за пандемията - както се вижда от видеозаписите, публикувани в интернет.

"Комисията" разпространява, наред с другото, и видеа на конспиративния идеолог Райнер Фюлмих, който миналата пролет твърдеше, че 25 процента от имунизираните ще умрат незабавно, а други 36 процента щели да имат толкова тежки странични явления, че не е ясно дали ще оцелеят. Той нарече това "организирано масово убийство". Ако това беше така, при имунизирани над 60 на сто от германските граждани досега трябваше да има милиони умрели от ваксините хора.

Руската телевизия "RT" информираше най-редовно и много подробно за сбирките на тази "комисия".

Публицистката Карола Шварц следи от години процесите на радикализация в социалните медии. Според нея видеата от заседанията на "Комисията по коронавируса" са недвусмислено свидетелство за радикализация. "Много от инакомислещите инфлуенсъри говорят постоянно за "Трета световна война", в която сме се били намирали." И ако мобилизацията за демонстрации не върви особено успешно, в реторичен план въоръжаването е факт. Това е много опасно, тъй като може да се стигне до оправдаването на актове на насилие. "Казва се, че в такъв случай трябва да се защитиш", посочва Шварц.

Призиви за самозащита се отправят постоянно и в контекста на бежанската криза. Говори се, че страната трябва да бъде защитена от потенциална инвазия, че е легитимно и необходимо да се защитиш.

 
Изследователят Андреас Цик предупреждава за възможните атаки от страна на склонни към насилие хора, които отричат коронавируса. По време на пандемията "са се образували нови групи от антиваксъри, свързали своята съпротива с политически идеологии", казва той.

В Германия и в други държави винаги е имало антиваксъри и критици на имунизациите.

"Те обаче са се фокусирали върху ваксинирането и фармацевтичната промишленост", обяснява Цик.

"С настъпването на пандемията много от антиваксърите се идентифицираха с движението на инакомислещите, като тази идентификация е свързана с възприемането на конспиративни схващания, с идеи за съпротива срещу държавата и с радикализация." Именно в такива движения се създават след това радикални групи и клетки, допълва Цик. Полицията, силите за сигурност и медиите става обект на все по-голяма агресия.

Ярък пример за това е убийството на касиер в бензиностанция в германската провинция Райнланд-Пфалц, който беше застрелян от 49-годишен мъж, разгневен от изискването за носене на маска. След задържането си нападателят подчертал, че не приема мерките за защита от коронавируса.

Водещи политици изразиха възмущението си от дръзкото убийство. Кандидатът за канцлер на ХДС/ХСС Армин Лашет осъди остро движението на инакомислещите и предупреди да не се банализира пандемията. Според кандидата на социалдемократите Олаф Шолц обществото трябва решително да се противопостави на омразата, а "зелената" кандидатка за канцлерка Аналена Бербок призова обществото да се противопостави на омразата.

От искрата може да пламне пожар

Този феномен - на незабележимото радикализиране на определени групи от обществото - се наблюдаваше и по време на ислямистките атаки, както и при расистките нападения срещу приюти за бежанци. Сега, по време на пандемията, отделни хора се чувстват призовани да предприемат действия срещу евентуалната "диктатура" и уж опасните ваксинации. Така например служителка на Германския червен кръст във Фризланд саботирала ваксинациите. А из социалните мрежи се разпространяват призиви за прогонване на мобилните имунизационни екипи.

Наскоро Фейсбук изтри профили и блокира групи на от движението на инакомислещите - заради разпространение на "опасни за здравето фалшиви информации, призиви към насилие, мобинг, посегателства и омраза". По думите на говорител на Фейсбук, от май се наблюдавал "значителен ръст на активностите от този вид". Анализ на данните показал как дигиталната пропаганда може да подейства като един вид искра, от която да пламне пожар, пише Dir.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Леле майкоооо....

Леле майкоооо....

25.09.2021 | 21:36

Марица .....спрете с тия статии беее ! Отвратително ! Давате трибуна на хора с отявлени психични отклонения... автиваксъри...убийци

Отговори
3 0
Наслука

Наслука

22.09.2021 | 20:33

Популационен имунитет едва ли ще се достигне, ваксинационния имунитет е изкуствен, не натурален и изисква да се поддържа с нови дози. А през това време изключително интелигентния вирус провежда свои генетични експерименти с огромна библиотека варианти. Колкото прогресизма през изкуствения интелект успя да мисли вместо човека в алторитми, толкова и формулите за ковид протнозиране са успяли. Ваксината не е панацея, и пълзящата ваксинация дава време за новите варианти, едни в тест, други в действие, като делта ултра ксерокса, бълва милион копия вминутно

Отговори
2 1
Антиваксъри у ийци

Антиваксъри у ийци

22.09.2021 | 20:12

доказахте се в цял свят убийци паразити затова и мрете в болниците а там нямате място

Отговори
5 2
M.И.

M.И.

22.09.2021 | 20:02

Наблягането само на ваксините е принципно грешно, защото успешни се оказаха само онези страни, които наложиха комплексни индивидуални и обществени противоепидемични мерки, върху които положиха ваксините, като финална поанта от този комплекс. В България, за съжаление, в нито един период по време на епидемията, противоепидемичният комплекс не функционираше и затова сме на опашката по всички параметри на успеваемост. Данните за динамиката на имунната защита трябва да се споделят с обществото в достатъчен обем, такива, каквито са, убедително, за да не се обезсилват аргументите. Да, ваксинираните се инфектират! Да, ваксинираните боледуват! Да, ваксинираните заразяват, но по-рядко и по-леко, защото имат по-нисък вирусен товар! Да, някои от ваксинираните боледуват дори тежко! Да, има и смъртни случаи, но в огромното мнозинство тежко боледуващите и тези с фатален изход са от рисковите групи, повечето възрастни хора, след достатъчно дълъг период след ваксинация, при глобално настъпление на новите варианти, при критичен спад на антивирусната защита, по-голям при векторната ваксина на AstraZeneca и по-малък при РНК ваксините. При среща с "Делта" варианта ефективността на ваксините спада до 70%-80% според вида на ваксината, повече при векторните (AZ), по-малко при РНК ваксините и това прави най-малко около 20-30%, предимно възрастни пациенти уязвими за инфектиране и по-тежко протичане. Трябва да се отчете и обстоятелството, че повечето неваксинирани са по-млади хора с нисък риск и те са по-малко уязвими от вирусната атака, а вероятно не малка част от тях са минали безсимптомно през инфекцията и затова боледуват по-леко и с по-добър изход. Когато експертите споделят откровено и обосновано факти, тогава няма да стават мишена за антиваксърите и ще печелят повече доверие. Отговорността е голяма и тя трябва да се носи с повече уважение към научните факти и с по-малко флирт с публиката. К.К.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?