49
Следвайте ни

COVID-19 утрои депресията сред възрастните хора в Турция

viber icon

Възрастните хора, които са по-уязвими към коронавируса, най-трудно понасят тежестта на психологическото въздействие на болестта, казват експерти.


Разпространението на депресията сред възрастните граждани на Турция се е утроило с настъпването на пандемията в страната, каза професор Мустафа Джанкуртаран, ръководител на катедрата по гериатрия в университета Хаджеттепе.


Възрастните граждани бяха затворени вкъщи в продължение на месеци по време на първата и втората вълна на пандемията в Турция. Комендантският час и 17-дневното блокиране, целящо да прекъсне кръга на инфекциите, извадиха от релси живота им.


Тези, които живеят сами, трябваше да се задоволят само с телефонни разговори с децата и роднините. Това допълнително изостри усамотението. Едва това лято те бяха освободени от всички ограничения.


Говорейки пред Анадолската агенция (AA) по повод Международния ден на възрастните хора този петък, Джанкуртаран заяви, че въпреки че е изминала повече от една година, откакто пандемията нахлу в Турция, нейната тежест все още се усеща и последиците са особено видими в психичното състояние на възрастните хора.


„Проучванията показват увеличаване на депресията три пъти през този период. Наблюдаваме и нарастване на затрудненията при запомнянето на неща, разпространението на болестта на Алцхаймер и подобни състояния сред нашите пациенти. Но повечето случаи са депресия и деменция. Силно препоръчваме възрастните хора да се консултират с лекари, специализирани в психиатрията и гериатрията, ако покажат някакви симптоми на тези заболявания“, каза той.


Джанкуртаран също изрази безпокойство за възрастните хора, които са пропуснали рутинните здравни контролни прегледи, тъй като „те се страхуват да не отидат в болници поради пандемични притеснения." допълни той.


Д-р Рана Туна Догру, гериатричен експерт в градската болница в Анкара, каза, че хроничните заболявания остават значителен рисков фактор за възрастните хора, но депресията също е станала по-забележима.


„Те се страхуват да не бъдат заразени, прекарват дълго време у дома и не могат да извършват рутинни дейности. Те трябваше да прекъснат социалните контакти. В крайна сметка те започнаха все повече да мислят дали това ще бъде постоянна ситуация, която предизвика повече случаи на депресия “, добави тя. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?