1553
Следвайте ни

COVID-19 удря бременните, смъртните случаи скочиха с 52%

viber icon

Турция обмисля ваксинирането на деца на възраст от 5 до 11 години

Процентът на ваксинация сред бременните жени в страната е много нисък. Това заяви здравният министър в Турция Фахретин Коджа. 


„Смъртните случаи сред бъдещите майки нараснаха с около 52 процента миналата година спрямо 2019 г. Ситуацията не е по-различна и сега - увеличили са се с 50 процента тази година, а 99 процента от тях са били неваксинирани“, каза той.

Препоръчва се на всички бременни жени или планиращите бременност, непременно да се ваксинират.
 
„Ваксинацията определя темпа на пандемията. Броят на случаите в страната остава висок в продължение на седмици, но за разлика от предишните периоди, този път ежедневните инфекции не показват внезапно и бързо нарастване“, обясни Коджа и добави, че това е благодарение на ваксинацията. 


В момента в Турция над 57 на сто от населението е получило поне по две дози ваксини. А над 12 милиона са получили и трета бустерна доза. 


Специалистите  очакват скоро броят на ежедневните случаи да намалее, каза министър Коджа.

Научният съвет към турското министерство на здравеопазването ще проучи дали ваксината срещу COVID-19 може да се прилага на деца на възраст между 5 и 11 години, след като Консултативният комитет на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръча приложението на Пфайзер-Бионтек за тази възрастова група.


„Ще обсъдим този въпрос на следващото заседание на борда. Това обаче не означава, че ваксината ще започне да се прилага, тъй като първо трябва да видим как пандемията засяга децата“, каза професор Атеш Кара от Научния съвет, който съветва правителството за пандемията.


Кара отбеляза, че все повече случаи се забелязват сред децата. „Възрастните получават шанс с ваксините, но децата не са защитени. Ситуацията е сложна, защото това се превръща в пандемия от неваксинирани“, каза той.


Според педиатърът професор Мехмет Джейхан, водещ експерт и по инфекциозни болести, едно проучване показва, че ваксината Пфайзер-Бионтек е 90,7 процента ефективна сред децата.

Джейхан предупреди, че общият темп на ваксинацията е загубил инерция в страната.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

баба

баба

02.11.2021 | 14:46

Ваксинираните бременни помятат,или раждат бебета с малформации, 4 ръце, без крайници и пр. Турският здравен министър показа снимки по една турска телевизия

Отговори
0 0
КОГАТО

КОГАТО

02.11.2021 | 11:00

прокоратурата вкара келе6и като венци боксиора в затвор до живот, тогава 6те помисля да се ваксинирам. не обвиняваи мен, ходи обвиняваи прокоратурата. КАто има ЗАКОН И РЕД в тази държава, тогава 6те по4не да ми пука 4АКАМ

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?