49

COVID-19 става сезонен грип в Япония

Японското правителство смята от 1 април да промени юридическия статус на COVID-19 и да прехвърли тази болест в категория, към която спада например сезонният грип. Съответното решение ще бъде взето утре на съвещание с участието на премиера Фумио Кишида и министри, съобщи японският в. "Санкей".

В момента Япония класира коронавирусната инфекция в т. нар. втора категория инфекциозни заболявания, което налага заразените да бъдат лекувани изцяло за сметка на държавата. Този статус на болестта дава и възможност за принудителни ограничения, например да бъдат поставяни под карантина лица, за които се подозира, че са инфектирани.

По данни на вестника обаче от 1 април коронавирусът ще спада вече към "пета категория", включваща сезонните вирусни заболявания. Лечението им се плаща от самия пациент, като се приспадне делът, финансиран от застрахователя му.

Ваксинирането срещу COVID-19 също ще става срещу частично заплащане, след като изтече предвиденият преходен период, през който правителството все пак ще поема разходите.

Планирано е също поетапно спиране на субсидиите за болниците, настаняващи пациенти със симптоми на COVID-19.

Същевременно заболеваемостта от коронавируса в Япония все още е доста висока. Вчера бе съобщено за над 125 000 заразени и почти 450 смъртни случая.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Веско

Веско

19.01.2023 | 10:48

Аз казвах ли ви, че е сезонно грипче?

Отговори
0 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?