Следвайте ни

COVID-19 подчини още една област, нов локдаун за месец

viber icon

Предвид усложнената епидемична обстановка с увеличаване броя на заразените лица с COVID 19 на територията на област Враца и негативни тенденции по отношение на разпространението на COVID-19 на областно ниво, отчетена 14-дневна заболяемост - 500,4 на 100 000 население за последните две седмици, след проведено заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ, със Заповед на директора на РЗИ от 00.00 часа на 11 март за период от 1 месец, на територията на област Враца са в сила следните временни допълнителни противоепидемични мерки:

- Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ. 

- Увеличава се броят на леглата в лечебните заведения за болнична помощ за дейности по диагностика и лечение на лица, болни от COVID-19 - с готовност до 50% от общия брой легла.

- Въвежда се задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора - пазари, тържища, изложения, централни улици и площади.

- Забранява се провеждането на масови мероприятия в закрити помещения, свързани с провеждане на конференции, работни срещи, обучения, заседания, семинари.

- Забранява се провеждането на занятия в танцови, езикови и др. школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали.

- Регистрираните заведения и ресторанти продължават да изпълняват въведените до момента противоепидемични мерки при 30% от капацитета и до 6 човека на маса.

- Не се допуска провеждането на масови тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 човека. Кметовете на общини, съвместно с ОД на МВР, ОДБХ и РЗИ следят за спазване на противоепидемичните мерки в заведенията за хранене и търговските обекти.

За неспазването на въведените мерки се налагат определените санкции.

Управителите и ръководителите на търговски обекти, банки, администрации, неправителствени организации и предприятия не допускат служители и граждани без защитна маска и създават организация за спазване на дистанция между хората от 1,5 м в обектите.

Кметовете на общини определят лицата, които извършват контрол по спазване на противоепидемичните мерки за всяко населено място в област Враца. 

На лицата, които нарушават въведените с настоящата заповед противоепидемични мерки ще се търси административно-наказателна отговорност по чл. 209а от Закона за здравето, съобщават от общината. 

Въведените мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната обстановка в областта. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Лили

Лили

10.03.2021 | 18:31

НОЩ не решава, само се обажда по места и заповядва,какво да "решат" местните власти.

Отговори
6 2
ГЮРО

ГЮРО

10.03.2021 | 18:22

Аха, сега не НОЩ затваря всичко, а местните власти ще трябва да операт пешкира. Хитро измислено. И се очакваше отдавна, щото избори идат, а ОПГто трябва да спечели на всяка цена.

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?