49

COVID-19 охлаби хватката, Пловдив може да отърве маските в магазина

Ще се наложи ли скоро задължително да носим маски, докато пазаруваме? Това се питат пловдивчани от няколко дни, след като новата вълна на пандемията върна столицата към вече позабравените по-строги мерки. Накратко, отговорът е, че шопингът с маски ще се завърне, при положение че болниците се напълнят със заразени. Това е разписано и в заварения от служебното правителство национален план с етапите за прилагане на противоепидемични мерки в страната. В момента Пловдивска област е в етап 1, който изисква защитни средства само в градския транспорт, болниците и аптеките.

„Случаите на ковид нарастват. Определено обаче няма толкова тежки, каквито видяхме през изминалите вълни. Проблем е, че нямаме възможност да даваме направления за безплатни тестове. Повечето си правят вкъщи, дори и ние да им направим и да излезе положителен, ако те не пожелаят да си направят в лаборатория, няма как официално да бъдат обявени и карантинирани. В общи линии обаче протичането на вируса е доста по-леко. Смятам, че ако влязат в сила още мерки, то те няма да бъдат толкова рестриктивни“, заяви пред „Марица“ д-р Ваня Добрева, общопрактикуващ лекар под тепетата.

В момента хора слагат маски и в магазини и молове, но това е само по желание. „Съвсем нормално е да се искат маски в затворено тясно пространство с повече хора като един автобус, влак или коридор с болни и здрави в лечебно заведение например. Засега нещата с коронавируса се контролират. Смятам, че маските биха станали задължителни и в магазините, ако се повишат хоспитализациите и тежките случаи.  И пак казвам, мисля че дори и тогава мерките няма да са много строги.  Всичко зависи не само от препоръките.  Задължителното винаги може да се заобиколи, но пък е добре да има официално разписани мерки. Защото дори и 70% да са тези, които ще ги спазват, това пак ще има значение както за тях, така и за останалите“, посочи д-р Добрева. По думите й, вече имаме натрупан достатъчно опит, с който да се справим с всяка една вълна, и то без усложнения. Прогнозата е, че поне още седмица Пловдив ще остане на етап 1 на заразата. Ако областта мине в етап 2, то тогава ще се въведе задължително носене на маски в търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, също в училища и вузове, както и по време на различни културни събития. Тогава ще влезе в сила и допустим брой хора по едно и също време в даден магазин или друг обект. Етап 2 предвижда още ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи, недопускане смесване на ученици от различни паралелки, както и въвеждане на задължителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи ученици по медицински причини.

Последните данни на РЗИ-Пловдив сочат лек спад на заболелите от COVID-19 в региона, но има ръст на заразените медицински лица. През изминалото денонощие новодиагностицираните са девет -  три медицински сестри, четирима санитари, рехабилитатор и лаборант. 

14-дневна заболяемост също бележи спад и е 288 на 100 хиляди души население, а във възрастовата група 0-18 години е 129 на 100 хиляди. Хоспитализираните случаи в Пловдивска област са 90, сред които 18 деца. На интензивно лечение са 3 възрастни и 1 дете. 

През изминалите 24 часа няма починали, вследствие на COVID-19. Активните случаи в Пловдивска област към вчерашна дата са 1443. Под карантина са 1548 жители на областта, а на домашно лечение - 1353.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
БЪЛГАРИН

БЪЛГАРИН

04.08.2022 | 14:31

ще търсите БАЙТОШО но уви ИСТОРИЯ е вече това

Отговори
5 1
Така наречените

Така наречените

04.08.2022 | 14:25

Откакто се появиха климатиците, хората забравиха понятието „задушно” и не употребяват тази дума. Все едно никога вече не се случва да стоят в помещение, което е непроветрено и в него трудно се диша. Но истината е съвсем друга - климатизация без вентилация е най-често срещаната „атмосфера” в затворените обществени пространства. Причината - да не си хабят усилията да чистят, тъй като през отворените прозорци влиза много прах и улична мръсотия.Хората, които са обучавани на хигиенни норми по времето на соца, знаят, че най-важното правило при въздушно-капкови вирусни инфекции е честото проветряване на помещенията. Сега вместо проветряване - зверско пръскане с „дезинфектанти”, които нараняват химически лигавиците на човешкия организъм и така в тях по-лесно могат да проникнат вируси. Така наречените „мерки” пак са толкова далеч от наистина правилните, че са се превърнали в „антимерки”! Така наречените „медици” да внимават с употребата на „дезинфектанти” в затворени непроветряващи се помещения.

Отговори
7 1
ХА ха

ХА ха

04.08.2022 | 13:37

Пробвайте се

Отговори
4 2
да, бе!

да, бе!

04.08.2022 | 13:31

Влака Пловдив Ямбол, който е и за Варна, нямаше климатик, хората се задушават от жега, пот и за капак да си плеснеш и маска!

Отговори
9 2
БЪЛГАРИН

БЪЛГАРИН

04.08.2022 | 14:30

при капитализъм е така а и БЪЛГАРСКОТО ни БДЖ е на кота НУЛА

Отговори
3 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

04.08.2022 | 13:23

грип НЕ Е ковид а и КОВИД няма

Отговори
3 2
и теб

и теб

04.08.2022 | 17:56

да те няма долна мършо

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?