Следвайте ни

COVID-19 живее по три седмици върху телесните течности

viber icon

Биолози успяха да установят, колко дълго могат да просъществуват частиците от новия тип коронавирус в капки храчки, кръв и други биологични човешки течности. Оказва се, че в някои случаи те остават жизнеспособни за около три седмици. Учените публикуваха резултатите от проучването си в bioRxiv, предава БГНЕС.

По-рано такива експерименти са правени само с прости разтвори на коронавируса и никой досега не е проверил колко добре оцелява SARS-CoV-2 в биологичните течности на пациента. Опити с девет различни вида течности показват, че в повечето от тях вирусът остава жизнеспособен в продължение на три седмици “, пишат изследователите.

Новият тип коронавирус обикновено попада в околната среда заедно с капчици слюнка, храчки и други биологични течности. За да разберат колко дълго може да остане жизнеспособен при такива условия, американски учени, ръководени от професор Юрген Рихт от Канзасския университет в Манхатън, събраха проби от слюнка, храчки, сълзи, кръв и други течности от няколко пациенти в университетската клиника, заразени със SARS-CoV-2.

Учените изчислили колко вирусни частици има във всяка от тях и проследили как броят и жизнеспособността им ще се променят с течение на времето. Някои от пробите са оставени при стайна температура, а други били изложени на топлина, светлина или студ.

Оказало се, че почти всички видове биологични течности, с изключение на майчиното мляко и отпадъчните продукти, удължават живота на коронавирусните частици. През лятото и в закрити условия вирусът оцелява в тях в продължение на 3-4 дни, а през зимата, есента и пролетта те остават жизнеспособни една или дори три седмици.

Тези срокове се запазват, дори в случаите, когато учените поставили проби от течностите върху различни видове повърхности и ги оставили да изсъхнат. По-специално, това се случи с капчиците слюнка и храчки. В последния случай, когато вирусът изсъхне, продължителността на живота на вируса дори нараства.

Рихт и колегите му смятат, че това обяснява защо SARS-CoV-2 се е разпространявал много по-бавно през зимата, пролетта и есента, отколкото през лятото на 2020 г. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?