Следвайте ни

COVID-19 избягва дългучите, по-често удря ниските под 1,65 м

viber icon

Нова доста странна теория за заразяването с коронавирус дойде от Сингапур, предадоха световните агенции. Местни учени са открили връзка между човешкия ръст и риска от заразяване с Ковид. Проучването им показва, че е по-вероятно с COVID-19 да се заразят ниските хора, отколкото високите. 

За целите на изследването специалистите от сингапурската Агенция за наука, технология и изследвания са пресъздали в компютър модел траекторията на слюнката, отделяна при кашлица или кихане.

 Изследователите са установили, че капки течност от носител на коронавирус се задържат известно време във въздуха, след което започват да се спускат надолу. Така по-ниските се оказват на "пътя" на пръските, докато високите вдишват по-малко аерозолни капчици с коронавирусни частици.

На фона на подобна траектория на движение рискът от зараза се оказва по-висок за ниските индивиди. Това включва деца, юноши и хора, чийто ръст не надвишава 165 см.

За да се предпазят, е по-добре индивидите с нисък ръст да стоят поне на два метра от околните по време на пандемията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Дребосък:

Дребосък:

09.11.2020 | 16:32

Значи поразява по-често по-умните, защото всички знаем, че на високо нищо не вирее... особено мозък.

Отговори
0 0
Дългуч

Дългуч

09.11.2020 | 14:42

Знаех си аз,че с моите 198 см съм с вградени антитела. Сега разбрах защо жената се надига на пръсти,като ме пита нещо? Беки се отърве от мен

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай