Следвайте ни

COVID-19 двойно по-опасен в магазина, отколкото в театъра

viber icon

Два пъти по-вероятно е човек да се зарази с COVID-19 докато пазарува в супермаркета, отколкото ако отиде на театър, където има ясно изразена социална дистанция, поради това, че са заети само 30 % от местата, съобщи "Дойче веле", цитирани от БТА.

Такива наблюдения имат специалисти от Берлинския технически университет за разпространението на вируса в различни помещения.

Към местата с висок риск от заразяване те посочват средните училища, при условие че учениците там не носят маски, в класните стаи присъстват всички ученици, помещенията се проветряват редовно и се спазват хигиенни правила.

Рискът от зараза е изчислен на базата на репродуктивно число R - ако заразен човек се намира в помещение и може да зарази максимум един човек, тогава R е равен на единица. Ако вероятността от заразяване е малка, репродуктивното число е под единица.

Условията, където R е над единица, се определят като благоприятни за разпространение на вируса. Към тях спадат ресторанти, фитнес-клубове, басейни, училища и офиси, в които работят по няколко души, независимо от факта дали тези помещения са запълнени наполовина или по-малко, дали посетителите носят маски или не.

В изследването не са отчитани мутациите на новия коронавирус, за които се предполага, че се разпространяват много по-лесно от класическия му вариант.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?