Следвайте ни

Чужденци пътуват до България за ваксинационен туризъм

viber icon

Бавната ваксинация в европейските страни роди нов вид туризъм - ваксинационният.

През последните седмици се наблюдава интерес от страна на чужденци да се имунизират в България, научи „Марица“. Причината е, че в държавите, в които живеят, имат запазени часове чак за есента. Те обаче не искат да чакат толкова дълго и да рискуват да се заразят с COVID-19. Напротив, искат да се върнат възможно най-бързо към нормалния си начин на живот. 

Туроператори са звънели и до пловдивски лекари да питат дали е възможно чужденци да бъдат имунизирани у нас. „Няма проблем да бъдат ваксинирани след като са членове на ЕС. Вече няколко човека са минали по този начин през зеления коридор. Туроператорите питат най-често за хора от Австрия, Чехия и Белгия. За тях няма значение дали ще използват Астра Зенека, Pfaizer или Модерна“, обясни д-р Екатерина Петкова, която е начело на ДКЦ „Пълмед“. 

Освен разходите за пътни, чужденците, пристигащи у нас, харчат и пари за PCR и хотел. Причината е, че за да влязат в страната ни, те трябва да предоставят отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, направен не по-рано от 72 часа преди пристигането или да се тестват до 24 часа след влизането си в България. Другата опция е да изкарат 10-дневна карантина.

На фона на наплива от чужденци за имунизиране у нас, се наблюдава спад на желанието сред българите. Причината е, че страната ни разполага с най-големи количества от Астра Зенека, а страхът на хората от евентуални тромбози е голям. 

С две трети е намаляла ваксинацията с оксфордския препарат през последните седмици. В денонощния кабинет в ДКЦ на „Пълмед“ дневно правят по не повече от 30 ваксини. За сравнение преди да се заговори за връзката между нея и тромбозите, медиците биеха първа игла средно на по 100 души на ден. 

„Имали сме и дни, в които сме стигали до над 370 души на ден. Сега се случва и да хвърляме от ваксината – ако сме я отворили вечерта и няма желаещи за последните 1-2 дози, на сутринта тя вече не е годна. Отливът към Астра Зенека е огромен, а докато хората чакат ред за РНК ваксини, част от тях се разболяват“, коментира д-р Петкова. В ДКЦ на „Пълмед“ препаратът на Pfaizer вече е изчерпан, а количествата от Модерна са малко. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Алб11гфилма

Алб11гфилма

09.04.2021 | 18:22

Medenka..,

Отговори
2 3
Нали

Нали

09.04.2021 | 17:16

Внуци, путкo заспала, нали заради твоите лъжи хората не искат да се ваксинират! Няма смисъл сега да мажеш с глупави статии а вземи се ваксинирай публично с Астра Зенека, та малко от малко да обършеш насранотo!

Отговори
7 2
Нали

Нали

09.04.2021 | 17:17

Внуци да се чете Яница, не ми подменяйте коментарите!

Отговори
7 0
Алб11гфилма

Алб11гфилма

09.04.2021 | 18:21

Tonik..,

Отговори
1 2
Галя

Галя

09.04.2021 | 16:14

Ние, нали разбираме от всичко, сега сме "царе" и на ваксините. В другите страни наистина няма ваксини и съвсем скоро и при нас ще започнат пак да натискат. Няма да подбират ваксина, защото това са пълни глупости, търговски фавмацевтичини войни. Само да дойде лятото, Гърция да отвори, но с имунизационен паспорт, пак ще виснат по опашки и посред нощ.

Отговори
8 0
Домат

Домат

09.04.2021 | 15:28

Дрън дрън.БГ е на последно място по ваксиниране. Хората не вярват на техните здравни институции та на нашите. Само лъжете

Отговори
9 6
Ковидмания

Ковидмания

09.04.2021 | 15:24

И заваляха едни пари......

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?