Следвайте ни

Чудо! 98-годишен ветеран от войната пребори КОВИД във ВМА

Дядо Кирил има електронна поща, генерал Мутафчийски го оперирал преди години

viber icon

Войната – видима или не, е ужасна работа, казва на излизане от COVID-зоната на ВМА Кирил Стоянов, капитан от запаса, ветеран от Втората световна война.

98-годишният мъж прекарва две седмици под грижите на екипа на Клиниката по пулмология и фтизиатрия, ръководена от доц. Милена Енчева, след като се заразява с коварния вирус.

Изкарва болестта средно тежко, като минава през различни симптоми... като по учебник – имал е и дихателна недостатъчност, и белодробно засягане, и сърдечно-съдови проблеми. Но борбената му душа му помага бързо да се възстанови и прибере при близките си.

Благодари на лекуващите си лекари, чиито лица вижда за първи път. През целия си престой той съзира само „очи на надеждата”, облечени в скафандри.

"15 дни аз прекарах сред един екип с много висок интелект, благодаря ви за вниманието и грижите – и за мен, и за близките ми.  През годините ВМА се грижи не само за мен, но и за цялото ми семейство, а сегашният й началник – генерал Венцислав Мутафчийски, ме е оперирал от херния преди много години.

Благодаря ви, млади хора, за всички грижи. Пожелавам ви много успехи и да достигнете сияйните върхове на науката, където има място само за най-упоритите и най-борбени, каквито сте и вие", споделя развълнувано Кирил преди да се раздели с „ангелите в бяло”.

Според него, случващото се в момента в световен мащаб с разпространението на коронавирусната инфекция е огромна възможност за развитие на науката и не бива да се изпуска.

Във всички интервюта сега се споменава, че пандемията е невидима война, но аз знам какво е да участваш и в явна война, такава беше Втората световна... Ужасна работа, жестока, казва Кирил Стоянов.

Той успява да съхрани живота си и при двете битки..., а победата над коронавируса отдава изцяло на медиците, грижили се за него –  доц. Енчева, д-р Пламен Титоренков, д-р Александра Червениванова, д-р Васил Шишков, д-р Любима Кьосева, д-р Христо Йорданов, д-р Славена Стоянова, д-р Елена Димитрова, д-р Дафина Антонова, старша сестра на клиниката Соня Кръстева  

И им благодари от сърце – на тях и на останалите сестри и санитари, с които ежедневно са водили битката с COVID-19.

А те го изпращат с аплодисменти и му благодарят на свой ред за борбения дух, за уроците от историята и за емоциите... В клиниката са лекували и други пациенти на над 90-годишна възраст, но Кирил определено е най-възрастният.
"Дядо Кирил, ти си нашата звезда", обръщат се на тръгване медиците.
"Моля, моля, не ме обиждайте, аз съм съзвездие. В интернет има филм за войната с мое участие, ако не можете да го намерите, аз ще ви го изпратя", отговаря той с усмивка. И дописва на лист хартия електронната си поща, на която ще очаква снимки за спомен със своите спасители.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?