Следвайте ни

Читател на „Марица” от Испания: Тук властите проспаха началото на епидемията

viber icon

Петър е пловдивчанин, който работи в Международния панаир в Мадрид. Разказът му за това, което става в кралството, е потресаващ. Хрониката на заразата показва бавните и противоречиви реакции на коалиционното правителство на социалисти и ултралявото движение „Подемос“, което дори на 8 март при 678 заразени и 17 смъртни случая изкарва 130 хиляди мадридчани на манифестация в подкрепа на феминизма. Премиерът Педро Санчес обявява, че „Без феминизъм няма бъдеще“, а управляваща партия призовава хората да напълнят улиците.

На манифестацията се заразяват хиляди. От нея с коронавирус си тръгва съпругата на премиера Педро Санчес  - Бегоня. На шествието тя е с медицински ръкавици на ръцете. Заразена е и половинката на коалиционния му партньор Пабло Иглесиас. Така тазгодишният 8 март става незабравим за двамата политици. Всичко това показва колко далновидно и професионално действа досега българското правителство, смята Петър.

„Излизаме от къщи само при необходимост, при това само един от домакинство. 

Аз ходя само веднъж на 3 дни, и то за храна  

Избрах си по-старички дрехи и едни обувки на финала на живота им. Преобличам се, преди да изляза пред вратата на апартамента, слагам си ръкавици и надявам внимателно скъсаните обувки. Маската е само в случай, че имаш симптоми.  Те се слагат, за да предпазят другите от изхвърлените аерозоли при кашляне“, разказва пловдивчанинът.

Той разказва, че макар хората да трябва да седят по домовете си, по улиците на Мадрид има много възрастни дами, които са навън без всякакви предпазни средства. Петър твърди, че прибирането вкъщи е не по-малко важно начинание от излизането.

„На връщане се събличам и прибирам дрехите в една торба от ИКЕА пред вратата, а  обувките оставям отвън на изтривалката.

Правя всичко пред вратата. Много е важно обувките да не бъдат сваляни по бързия начин с пръстите на единия и после с тези на другия крак, за да не бъдат вкарани микробите от улицата вкъщи. Трябва да се свалят внимателно, с ръце, докато още си с ръкавици. След това свалям ръкавиците по начин, по който не докосвам външната им повърхност. Измивам ги поне 1 минута, а след това и лицето“, разказва за сложния испански ритуал той.

Още в началото на март стотици местни фирми усещат накъде върви работата и уволняват хиляди от служителите си. Пловдивчанинът работи в панаира в Мадрид, който е голям консорциум между местна и държавна власт с частни собственици. Там обявяват, че поради прекъсване на работната дейност ще спрат временно договорите на работниците си. 

Ние ще получаваме 70% от заплатите си в следващите 6 месеца

 Плащат ни се всички здравни и пенсионни осигуровки. След това се надяваме да ни върнат на работа. Ние не сме уволнени, а с прекъснати договори“, обясни Петър. За разлика от българските деца, испанските са изпитвани дори докато учат от домовете си. „В момента дъщеря ми я изпитват по математика“, казва пловдивчанинът.

Ден след феминистката манифестация на 8 март правителството на социалисти и ултралеви се обръща на 180 градуса. Вече не е необходимо да излизате, казват от кабинета. А министърът на здравеопазването съобщава, че в неделя вечерта е имало "промяна на ситуацията". 

Призовават мадридчани да напуснат, ако могат, града и да отидат в провинциалните си къщи. „Всички хукнаха към вилите си по морето и по плажовете без никакви предпазни средства. Така разнесоха вируса от Мадрид в провинциите“, разказва пловдивчанинът, който не е оптимист кога ще приключи кошмарът в Испания. 

Друг пловдивчанин Асен, който също в момента е в Испания описа в дати развоя на епидемията там, за чийто бум обвинява властите.

Ето и хронология на безхаберието по дати:

31 януари: е диагностициран първият случай. 

-Фернандо Симон: „В Испания няма да има повече от няколко диагностицирани случая“. 

Десет дни по-рано Санчес обяви извънредно положение за климата. 

9 февруари: втори положителен случай. 

13 февруари: случай 3. 

Мобилният световен конгрес обявява окончателно приключване. Санчес декларира, че решението „не отговаря на причините за общественото здраве в Испания“. 

-Simon: "Няма риск от заразяване", тревожността "е малко неразумна". 

24 февруари: случай 4 

25 февруари: случай 8 

След междуведомствената среща относно коронавирусите, без да обявява нито една мярка, Санчес потвърждава в Twitter, че Испания има нужда от действие, решително и изпълнително правителство. 

 

26 февруари: 14 случая. 

Санчес посреща Тора с всички почести и две знамена в Монклоа. 

Здравното министерство обявява чрез туитър, че който е дошъл от рискова зона, не трябва да прави нищо. 

 

27 февруари: 27 случая. 

Правителството повишава тавана на разходите. 

 

28 февруари: 45 случая. 

 

29 февруари: 59 случая. Педро Санчес обявява мерки (без да посочва каквито и да било) за потушаване на протестите на земеделските производители. 

 

1 март: 84 случая. 

Педро Санчес защитава "диалога" с Тора. В случай, че преди не беше ясно. 

 

2 март: 125 случая. 

Педро Санчес обявява своя ангажимент за „декарбонизация“. 

 

3 март: 169 случая, първи починал. 

Правителството представя своя законопроект за сексуалната свобода. 

 

4 март: 228 случая и двама починали. 

Санчес издава своите „съболезнования“. 

 

5 март: 282 случая, трети мъртъв. Педро Санчес насърчава изпълването на улиците на 8М. 

 

6 март: 365 случая. 

Санчес отново насърчава 8M да излезе: „Без феминизъм няма бъдеще“. 

 

7 март: 430 случая, десет починали. 

PSOE казва в Twitter, че „трябва да излезете и да напълните улиците“. 

Симон потвърждава, че огнището е под контрол и оставя на всеки индивид да реши, дали да присъства на манифестациеята на 8март.  

 

8март : 674 случая. 17 мъртви. 

120 000 души излизат само на улиците в Мадрид. Начело е правителството. Ирене Монтеро вече има симптоми. По-благоразумни министри помагат с ръкавици. Бегония, госпожа Санчес, начело на манифеста, все още няма симптоми. 

 

9 март: мистериозно всичко се променя. За една нощ правителството променя отношението си. Вече не е необходимо да излизате, за да напълните улиците. Министърът на здравеопазването твърди, че в неделя вечерта е имало "промяна на ситуацията". 

 

13 март: 3000 заразени, 100 убити. Само 5 дни след насърчаването на "пълненето на улиците", правителството обявява стоенето у дома. 

15 март: в конвулсивен и вечен извънреден съвет на министрите комунистическият Иглесиас внезапно се оказва, че нарушава карантината, защото със сигурност вече знаеше, че съпругата на Санчес е тествана положително и изисква национализация на електричеството и медиите и пълна автономия на Каталония и Васконгада в управлението на кризи. Тора се опитва да спечели Уркую и обявява, че няма да приеме заповеди от Мадрид. 

Санчес потъва, но вице-икономическият Калвиньо протестира, заплашва да подаде оставка и настоява Иглесиас да подаде оставка. 

В крайна сметка Калвиньо надделява. Санчес се появява на пресконференция (фалшиво пряко и без преса) и обявява пълен контрол над цялата територия без изключение. Нито следа от молбите на комуниста. Нито някой от неговата партия в кризисния кабинет. 

В най-уязвимите си часове вицепрезидентът Иглесиас не се поколеба да иска да контролира медиите и електричеството , като същевременно позволява ефективното разделение на националните територии. Като че ли иска преврат?! 

Тази хронология трябва да бъде татуирана. 

Нека никой да не забрави кои са виновниците!, пише нашият читател Асен.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?