Следвайте ни

Чирпан бие тревога: Общинските болници са пред разпад

viber icon

Голяма част лечебните заведения, тип общинска собственост, най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем.

В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците“. За това алармира пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

По думите му стриктните мерки от пролетта са били само „увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила“:

„Това накара хората сега да не вярват. Българинът е такъв по природа. Българинът е много пъти лъган и когато за пореден го излъжеш или му кажеш нещо преувеличено, той вече не вярва и не се пази“, каза Тотев, който е директор на болницата в Чирпан.

Д-р Тотев не приема предложението всички болници да бъдат „мръсни“, защото не всички могат да реагират с адекватно Covid лечение, тъй като „кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват“:

„Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме Covid. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“.

В предаването „Неделя 150“ д-р Тотев припомни, че общинските болници са най-нежеланите за местоназначение: 

„И докато колегите се натискат да работят в частните болници, ние ги молим да дойдат при нас. Когато вкараш един човек, свикнал да лекува една патология, в едно Covid отделение, коренно различно като начин на работа, този човек или остава и се заразява, или напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу“. 

Д-р Неделчо Тотев анонсира, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка: 

„Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар“. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?