1553
Следвайте ни

Чипират ли ваксинираните в Швеция? Отговорът е интересен

viber icon

В последните дни в редица социални и традиционни медии популярност набират публикации свързани с чипирането на хора в Швеция. В голяма част от тях се твърди, че имплантирането на NFC чип в ръката е свързано ваксинирането срещу Covid-19.

Конспиративните теории стигат дотам, че редица от коментиращите смятат, че поставянето на чипове е предизвестено още от началото на пандемията, според други това е посегателство върху личния живот, защото е начин за следене.

В редица публикации в български сайтове в периода след 20 декември се твърди, че в Швеция са започнали да поставят микрочипове на ваксинираните срещу Covid-19, които да се използват като сертификат за имунизация. 

Ето какво показва проучването на БНР по темата:

Цитират се и създателите на чипа, че процедурата за поставянето под кожата е абсолютно безопасна и безболезнена, като миниатюрните устройства се слагат между лакътя и китката или между палеца и показалеца.

Повечето публикации на български твърдят, че около 6000 души от Швеция са си поставили в ръката подобен чип с размер на оризово зърно, някои обаче отбелязват, че не е ясно колко от имплантите са с Covid сертификат.

Новите публикации за имплантиране на чип, свързано с Covid-19 се базират на видео, публикувано в www.scmp.com в средата на ноември 2021 г. В него се обяснява как шведска компания разполага с чип, който може да съдържа информация за ваксинационния статут на човека, в чиято ръка е поставен.

Във видеото Ханес Сьоблад (Hannes Sjoblad) управляващ директор на компанията DSruptive Subdermals, която е разработила чипа, казва, че става дума да улеснение във всекидневието. Пести се време от търсене на сертификата за имунизация, а и няма как да бъде загубен. Той показва как при докосване на смартфон до мястото на импланта на телефона се появява сертификатът му за ваксинация. Чипът използва технология, която компанията усъвършенства от години.

Технологията NFC (Near Field Communications) е като при безконтактни кредитни карти или мобилни плащания. Тя е създадена за лесно споделяне на информация между различни устройства, които я поддържат. Работи по принципа на радиочестотната идентификация.

Имплантираният чип е пасивен - няма батерия или някакво собствено излъчване. За да бъде прочетена информацията в него, четецът, който все по-често е смартфон, трябва да е на разстояние до 4 см. Следователно местоположението на човек с такъв чип не може да бъде определяно дистанционно.

 

 Снимка и илюстрация: DSruptive Subdermals

Всъщност видеото в англоезичния сайт на „Саут чайна морнинг пост“ от миналия месец показва ново приложение на чипиране, което прилагат в Швеция от години, но изглежда не е станало много популярно. Сега обаче покрай Covid пандемията и сертификатите за ваксиниране интересът към темата се завръща. И сериозни медии като Агенция Франс прес направиха нови материали за „шведската компания, която предлага Covid сертификат под кожата“.

Ханес Сьоблад, който впрочем е и сред шефовете на базирания в Стокхолм хъб за стартъп компании „Епицентър“ (Epicenter), казва пред АФП, че чипът струва 100 евро, по-усъвършенстваните са по-скъпи, но могат да се носят 20,30, 40 години. И да бъдат махнати по всяко време. По-рано този месец АФП също пусна видео за новото приложение на чипирането в Швеция.

Всъщност имплантиране на чипове в хора в Швеция се прави още от 2014 г., доста преди появата на Covid-19. Сред новаторите в областта са компаниите в хъба Epicenter. Международният интерес към чипирането в Швеция като че ли бележи пик в периода 2017-2019 г.

В публикация на CNBC от 3 април 2017 г. се казва, че чипове импланти ще служат за отваряне на врати, управление на принтери, дори притежателите им могат да си купят смути с едно махване на ръката.

През 2018 г. Business Insider публикува друга статия, с прикачен видеоклип от АФП, който показва, че националната шведска железница сканира ръцете на пътниците, които имат биометрични чипове, за да разберат платили ли са билета си за пътуване. В друго видео на AFP, публикувано преди 3 години от Business Insider е заснета жена, която отваря вратата си чрез имплантирания в ръката си чип, дори влиза във фитнес зала. Дойче веле също не пропусна интересната тема през 2018 г.

Микрочиповете са описани и от Моа Патерсен в книгата The Swedish Chipping Phenomenon, публикувана от университета в Лунд през 2019 г. В нея авторката споменава, че „Швеция е уникален пример за страна, в която микрочипирането е прието на социално ниво“. В книгата е описано, че в периода от 2014 г. до 2018 г., близо 5500 шведи са поставили чипове в ръцете си.

Новинарският сайт eufactcheck.eu също публикува свой материал за микрочипове в Швеция. В публикацията с последна актуализация на 15 май 2020 г. журналистката Паскал Дейвис пише, че „хиляди хора в Швеция поставят малки микрочипове под кожата си“. Тя констатира, че чиповете могат да заменят традиционните ключове, карти, лични документи и дори билети за влак. Описва и „партита за имплантиране“, организирани още през 2014 г. от шведската група за биохакинг Bionyfiken. В статията се цитира съоснователка на шведска компания, специализирала се в поставянето на импланти, според която най-голям е бил интересът към поставяне на чипове в периода 2014-2016 г., като след това е намалял.

Заключение


Твърдението „В Швеция започнаха да поставят чипове на ваксиниране срещу Covid-19“ е ПОДВЕЖДАЩО. Чип може да си постави всеки, не само ваксинираните, което е валидно през последните 7 години. Целта е улеснение в ежедневните дейности на хората, като отваряне на врати, разплащане в магазини, закупуване на превозни документи, включително и информацията за Covid статуса на човека. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Чипирането било безболезнено и безопасно

Чипирането било безболезнено и безопасно

30.12.2021 | 15:11

А след това

Отговори
5 2
Ваксинирането било безболезнено и безопасно

Ваксинирането било безболезнено и безопасно

30.12.2021 | 15:08

А ефектът след това дали ще е безболезен и безопасен когато някой реши да го използва за друго без вашето съгласие и дори без да знаете

Отговори
5 1
добри намерения

добри намерения

30.12.2021 | 14:55

Всички злини са започвали с ...добри намерения! Да, чипът е за удобство. Но, утре някой ще се сети, че в него може да записва и съответно да чете и други неща. Както в повечето приложения вече се вграждат модули за следене на потребителите! И шпионаж.

Отговори
6 1
чип в чипса

чип в чипса

30.12.2021 | 13:11

Корони омикрони, живота кипи всичко се пръска по шевовете, къде го видяхте тоя МОР, като видя 5 умрели пред мола или пред кауфланда тогава ще се боцна, до тогава зимата прасенце лятото моренце и междувременно се влиза малко тясно дупенце! Ае весели празници страхливи мишоци

Отговори
7 3
Нищо Бе Само Голибут

Нищо Бе Само Голибут

30.12.2021 | 13:02

Субстанцийте нейзвесни вкарани поотделно чрез няколко инжекций в някаква последователност в човешкия организъм в даден момент могат да бъдат събрани в един комплект НЕКА ГО НАРЕЧЕМ ЧИП Дали ще бъде активиран след час два или след години Какви данни могат да бъдат качвани и сваляни от него в кой момент и от кой незнайно от отделния индивид чипиран Нима някой е питал кучетата дали биха искали да бъдат чипирани и кастрирани Кой са тези грижовници който първом приложиха ГРИЖИТЕ СИ към кучетата а и към други видове животни А днес същите вече посегнаха и на Човека И това след дълги и продължителни опити със животни И пак техните подлоги чифутски да започнат да врякат Конспирация А най големия им враг видете ли им са социалните мрежи Там където хората могат без цензура да споделят свободно своето гледище и разбиране по даден въпрос

Отговори
4 1
БОГОСЛОВ

БОГОСЛОВ

30.12.2021 | 12:26

То това е предречено още преди 2000 г. в Библията-ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ,КОГАТО ДЯВОЛА ЩЕ ИСКА ДА ВИ СЛОЖИ ЗНАК НА ДЯСНАТА РЪКА ИЛИ НА ЧЕЛОТО.Е,времето явно вече е настъпило.

Отговори
10 1
222

222

30.12.2021 | 11:41

тези мало-ници да си наврат чиповете някъде където слънцето не ги огрява

Отговори
12 2
Мислете Бееееее

Мислете Бееееее

30.12.2021 | 11:23

А къде по дяволите отива прословутата лекарска тайна с която всеки лекар се задължава да не разкрива здравния статус на свой пациент А в случая мимоходом по търлък ни се съобщава че в чипчето щял да бъде качен ей така между другото имунизационното ни календарче което пък щял да го чете някъкъв си специален четец Който пък от своя страна ама хич ПОДЧЕРТАВАМ ХИЧ няма да бъде хакнат от хакерчета невръсни Един Асандж клепи като политически заложник защото хакна супер защитени на бумага секрети А те ще ни чипират като улични псета и в чиповете ни ще бъркат кой от където свари Старата приказка помнете Пътя към Ада е послан със добри намерения Кой ни постила този път със намеренията си Наш е избора като човеци дали ще хванем този път Иначе се превръщаме в стадо Уфце

Отговори
14 1
Сертифиц

Сертифиц

30.12.2021 | 10:44

Сложиха ми три импланта за зъби и, познайте: моят организъм на моменти никак не ги харесва и ми намеква, че тези импланти нито са толкова безвредни, нито са толкова безопасни. Защо трябва да им вярваме на тъпите печалбари, които целия свят напълниха с генномодифицирани земеделски култури без да знаят какъв ще е дългосрочния ефект от тях и за хората, и за планетата. Нали вследствие от безграничната им алчност сега океаните и моретата са пълни с детергенти, антибиотици, естрогени, микропластмаси, „опаковки и предпазни средства за еднократна употреба” и всякакви други боклуци, които тровят и убиват всичко живо. Нали произвеждат всякаква техника за военни цели, но не и самолети за гасене на големите горски пожари!

Отговори
13 2
Кажи честно

Кажи честно

30.12.2021 | 11:09

Веган ли си ?

Отговори
0 5
ДЯДО

ДЯДО

30.12.2021 | 10:26

ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. ТОЛКОВА ПРОСТ НАРОД. ДА СИ ЧИПИРАТ ПРОСТИТЕ МОЗЪЦИ.

Отговори
11 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?