Следвайте ни

Черна прогноза! Бг учен от Великобритания за COVID-19 у нас

viber icon

През следващите дни очаквам увеличаване на смъртните случаи от К-19. Няма данни, че силата на вируса е отслабнала. Вирусите не функционират по този начин. Вирусът циркулира и това, че временно сме имали по-малко случаи, е резултат от навременните мерки, но в България те бяха изоставени.

Това коментира пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, който има докторат от Оксфордския университет.

"Можем да говорим за втора вълна на коронавируса в България и тя изисква мерки, за да бъде прекратена. Степента на нарастване през толкова дълъг период от време не може да бъде обяснена с по-големия брой тестове. През последния месец мерките са почти изоставени и затова отчитаме по-голям брой регистрирани с К-19", допълни той.

Според него мерките трябва да са резултат от следене отблизо на важните епидемични данни и ако се наложи, да бъдат въведени допълнителни изисквания.

"Пълно изоставане на мерките не е препоръчително. Виждаме навсякъде, където мерките се смекчат, че ситуацията се влошава... Носенето на маски в закрити пространства е важен начин за контролиране на инфекцията, а и лесен начин. Дали би било достатъчно, това може да се разбере при следене на епидемията. Най-добре е комбинацията и с други мерки като ограничаване на събирането на много хора на едно място", каза още д-р Марков. Той препоръча за пореден път, че хората трябва да избягват да се струпват на едно място, да спазват дистанция, да носят маска, да си мият ръцете често и да ползват антибактериален гел.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

свършиха чувалите да додат хладилните чанти

свършиха чувалите да додат хладилните чанти

26.06.2020 | 01:30

поредния дебил- велик предсказател...очаквал бил...бегай е мършо мутафчискоминетчисйка

Отговори
0 6
Ковидчо:

Ковидчо:

25.06.2020 | 21:32

А стига с тоя "Ковид", бе... сульо и пульо се пънат да пишат апокалиптични глупости за него! Било "втора" вълна, не било такава, щяло да има такава, нямало да има такава, щял да изчезне, нямало да изчезне - ай сиктир! А някой да беше написал нещо за онези 1800 кинта, които са давали на хората да се пишат заразени с него (в Девин, в Сърница, а и на доста други места)?!

Отговори
9 6
777

777

26.06.2020 | 10:01

Малоу_к кажи кой дава парите да отидат и други.

Отговори
0 0
СЗО

СЗО

25.06.2020 | 20:47

уоу сигорно си от сзо,,,,трупове и морги ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,та,,,,,к

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?