Бум на безработни готвачи и сервитьори в Пловдив

Бум на безработица в сферата на  ресторантьорството, отчитат от Агенцията по заетостта. В бюрото по труда в Пловдив, всеки втори нов клиент е готвач или сервитьор, коментират служители. Пред  сградата на ул. „Чернишевски“ днес имаше дълга опашка от чакащи да се регистрират.

Предвид ситуацията с коронавируса от институцията са създали строг ред за приемане на документи. Клиенти не се допускат в сградата. Заявления се приемат единствено на гише пред входа за инвалиди. От бюрото по труда апелират, тези, които имат издаден ПИК от НОИ, да се регистрират онлайн, вместо да ходят на място, в противен случай ще ги връщат. Срещите с посредник също не са на живо, а само по телефон.

Тъй като по-малките ресторанти в Пловдив затвориха, заради разпореждането да не приемат клиенти докато не отмине кризата с COVID -19, съкращаването на персонал е масова практика. От една страна тази временна мярка е вариант хората да бъдат частично компенсирани, като получават обезщетение за безработица, както и облекчение за работодателите, но от друга страна, работниците са ощетени, тъй като не получават възнаграждението си в пълен размер.

Това коментира председателят на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ Атанас Кръстев. Той е на мнение, че държавата трябва да компенсира тази разлика, за да не се намаляват доходите на хората, а предложението ще бъде отправено и към  правителството от името на синдиката.  

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?