Следвайте ни

Британско изследване с важни новини за антителата след ваксиниране

viber icon

По-дълъг интервал между дозите от ваксината на Pfizer води до по-високи нива на антитела като цяло, отколкото при по-кратък интервал. Това е изводът от британско изследване. В него се предупреждава обаче, че има рязък спад в нивата на антителата след първата доза, предаде Ройтерс.

Изследването може да помогне за разработването на ваксинационни стратегии срещу варианта "Делта" на коронавируса, който намалява ефективността на първата доза от ваксината, въпреки че двете дози осигуряват защита срещу него.

Авторите на изследването, ръководено от Оксфордския университет, казват, че при по-дълъг интервал между дозите, неутрализиращите нива на антителата срещу варианта "Делта" са слабо индуцирани след първата доза и не се запазват по време на интервала преди втората доза. След двете ваксинационни дози нивата на неутрализиращите антитела са двойно по-високи след по-дълъг интервал между двете дози в сравнение с по-краткия интервал между дозите.

Неутрализиращите антитела се смята, че играят важна роля в имунния отговор срещу коронавируса, но цялата картина не приключва с тях, тъй като участие имат и т-клетките. Изследването е показало, че нивата на т-клетките като цяло са били 1,6 пъти по-ниски при по-дълъг интервал между дозите в сравнение с интервал от 3-4 седмици между дозите. Но също изследването е показало и, че в по-високо съотношение сред т-клетките са били помощните т-клетки (вид т-клетки) при по-дълъг интервал, а те подкрепят дълготрайната имунна памет.

Авторите на изследването подчертават, че и двата интервала между дозите водят до силен отговор на антителата и т-клетките. Изследването е било направено при 503 здравни работници.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

вируси

вируси

23.07.2021 | 14:11

В Германия, официалният срок между двете дози на Пфайзер е не 4, а 6 седмици. Така се избягват повечето от "страничните ефекти" на ваксината. Но, срещу делта варианта не пази нито една от ваксините. Те само помагат да се избегне хоспитализацията и тежкото протичане на болестта. Вижте Израел -отличника по ваксинация - имат по над 500 заразени на ден, но много малко хоспитализирани.

Отговори
2 1
ГЮРО

ГЮРО

23.07.2021 | 13:46

Изследванията върху преболедували от SARS-Cov, братовчеда на Ковид, показват, че преболедувалите, дори и леко, получават пожизнен имунитет. А защо шарлатаните искат ваксиниране през 6 месеца? Защото преследват някакви други, немедицински цели, май...

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?