Следвайте ни

Британският щам убивал в пъти повече от другите варианти на вируса

viber icon

Изследователи потвърдиха застрашителната статистика, че бързо разпространяващият се британски щам на Ковид-19, който вече обиколи целия света, след като беше открит във Великобритания в края на миналата година, е с 30 до 100 процента по-смъртоносен от досегашните щамове, предаде Ройтерс.

Новият вариант е със "значително по-висока" смъртност, според изследването сравнило фаталните случаи сред заразените с новия вариант на SARS-CoV-2, известен като B.1.1.7, и заразените с други щамове във Великобритания, предава БТА.

Вариантът B.1.1.7 беше открит първо във Великобритания през септември 2020 г. Оттогава се разпространи в повече от 100 държави. Той има 23 мутации в генетичния код - сравнително много промени. Някои от тях го правят много по-заразен. Според британски специалисти той се предава с около 40 - 70 процента по-лесно от преди доминиращите варианти на коронавируса.

В британското изследване, резултатите от което са публикувани в сп. "Бритиш медикъл джърнъл", заразяването с новия вариант е довело до 227 смъртни случая сред 54 906 пациенти с Ковид-19, при 141 сред същия брой болни, заразени с други варианти.

"В съчетание със способността му да се разпространява бързо, това прави B.1.1.7 заплаха, към която трябва да се отнасяме сериозно" - каза Робърт Чалън от универститета в Екстър, който е сред ръководителите на изследването.

Вирусологът и професор по молекулярна онкология Лорънс Йънг каза, че точните механизми, отговорни за по-високата смъртност на варианта B.1.1.7 все още не са ясни, но "може да са свързани с по-високите нива на репликация на вируса, както и по-лесното му предаване".

Той предупреди, че вероятно британският вариант е отговорен за увеличаването на случаите в Европа напоследък.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ГЮРО

ГЮРО

10.03.2021 | 18:28

Световната здравна организация никъде не е давала подобна информация, най-малкото през Ройтерс. Който не вярва, да влезе в сайта на СЗО. Отново се спекулира с "нови страшни щамове", отново се гони страхова психоза.. Явно ваксинирането не върви според очакванията. Търговийката се проваля и бакшиши няма да има. Те наште от нищо друго не се интересуват.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?