Следвайте ни

Британски учен: Китай може и да не е източник на Covid-19

viber icon

Последните открития на вирусолози в Испания и Италия, които са изолирали следи от новия коронавирус много преди COVID-19 да се появи в Китай, показват, че Китай може и да не е източник на инфекцията, пише британският национален ежедневник The Telegraph, позовавайки се на експерта от Университета в Оксфорд Том Джеферсън.

Според хипотезата на Джеферсън, коронавирусът отдавна е разпространен по целия свят в „пасивно" състояние и се е „събудил“ заради климатичните условия.

Изданието припомня, че миналата седмица испанските вирусолози заявиха, че са открили следи от коронавирус в отпадни води, събрани през март 2019 г., т.е. 9 месеца преди заразата да бъде установена в Китай. Италиански учени намериха доказателства за наличието на вируса в Милано и Торино още през декември, т.е. седмици преди да бъде открит първият случай на инфекция в Азия.

Според д-р Джеферсън много вируси са в пасивно състояние по целия свят и се събуждат при подходящи условия. Това по-специално означава, че те могат да изчезнат толкова бързо, колкото и са се появили. Джеферсън посочва като пример изчезналия вирус на SARS, допълва Фокус.

„Мисля, че вирусът вече беше тук,а под „тук“ разбирайте навсякъде. Възможно е да имаме работа с пасивен вирус, който се е събудил от естествените условия“, ученият цитира The Telegraph думите на учения.

Джеферсън отбелязва, че през февруари е регистриран случай на новия коронавирус на круизен кораб близо до Фолклендските острови, въпреки факта, че всички пътници са били тествани за коронавирус. „Странни ситуации като тази са се случили и с испанския грип. През 1918 г. приблизително 30% от населението на Западна Самоа, което не е имало контакт с външния свят, е умряло от него“, казва Джеферсън.

Според учения вирусът може да се предава не само чрез въздушни капчици, но и чрез канализационни системи и обществени тоалетни. Джеферсън отбелязва, че изучаването на причините за честите огнища на коронавирус в заводи за производство на хранителни продукти и месопреработвателни предприятия може да помогне да се идентифицират нови начини за предаване на вируса: възможно е обществените тоалетни, заедно с ниската температура, да създадат благоприятни условия за разпространяването на инфекцията.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?