Следвайте ни

Бременните, ваксинирани срещу COVID-19, защитават бебетата

viber icon

Бременни жени, ваксинирани срещу Covid-19, могат да предадат защита на своите бебета, твърди ново проучване, проведено в Израел.

Според изследването, проведено през февруари, при всички 20 жени, на които са поставени и двете дози от ваксината Pfizer / BioNTech по време на третия триместър на бременността, и при новородените им са открити антителата, съобщава Ройтерс.

Откритието означава, че ваксинирането на бременни жени може да осигури неонатална защита от заразяване със SARS-CoV-2, се казва в изследването.

Авторите на изследването отбелязват малкия размер на проучването и твърдят, че са необходими допълнителни изследвания, за да се оцени ефектът от ваксинацията по време на различните етапи на бременността и безопасността и ефикасността на различните налични ваксини.

Предстои да се установи колко дълго ще се задържат антителата в организма на бебетата, чиито майки са били ваксинирани по време на бременността.

Pfizer Inc и BioNTech заявиха миналия месец, че са започнали международно проучване с 4000 доброволци за оценка на безопасността и ефективността на ваксината им срещу Covid-19 при здрави бременни жени.

Проучването ще оцени също дали ваксинираните бременни жени прехвърлят защитни антитела на своите бебета.

Отделно проучване в САЩ, публикувано миналата седмица и очакващо партньорска проверка, установи, че антителата, индуцирани при бременни жени от иРНК COVID-19 ваксини катоPfizer / BioNTech и Moderna, са били прехвърлени върху бебетата чрез плацентата или кърмата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?