Следвайте ни

Браво! Проф. Кантарджиев съобщи най-чаканата новина за COVID-19 у нас

viber icon

"Очакваме да стане по-малко смъртоносен вирусът. Когато вълната утихва, имаме висока смъртност. Не бива да се притесняваме чак толкова. За тези 9 месеца разбрахме доста за този вирус. Според мен нагнетяване на напрежение е излишно. Заради една пандемия не можем да оставим децата без образование, хората без работа и да чакаме. За какво направихме тези прекрасни мерки пролетта? Чакаме ваксина. Това, което беше важно - научиха се болниците да лекуват по-добре", съобщи проф. Кантарджиев,  директор на Центъра по заразни и паразитни болести у нас.

"От няколко седмици една от световните лидери на диагностични апарати, американска фирма, предлага бърз тест за доказване на антиген - в рамките на 10 минути със задоволителна точност казва дали човекът е болен. Те ще могат да се използват в болници и училища, защото това е сигурен начин. И в нашата страна ще ги има, нашата страна никога не е изоставала. Тестът не се предполага да е много скъп - десетина долара.

Защо правим PCR тестове? Това е смисълът на контрола на епидемията в България - когато докажеш, че един е болен, веднага от РЗИ виждат неговите контактни. В последните 2 седмици сме от малкото държави в Европа с намаляване на новите случаи. Вечерно време чакаме да видим анализ за деня. Когато гледам възрастта на хората, които ги доказваме, сърцето ме боли и не мога като някои мои колеги, които не знаят нито цифрите, нито анализът на цифрите, но коментират и подвеждат. Вчера бяха малък процент положителните резултати. Затихва епидемията. България е от страните с най-сериозно намаление. Даже институтът Роберт Кох казва, че Варна и региона са безопасни", каза той. 

"Не трябва да си пипаме очите с недезинфекцирани ръце. Тази година е много важно това. Трябва да се сложат ваксини против грип. Моля по-разумните българи да се вслушват в мнението на специалистите - който иска да се предпазва е хубаво да носи маска. Пеенето е най-рисково за заразяване, говоренето на висок глас - също. Ако сте с маска, три пъти по-малък е шансът да се заразите, а ако болният е с маска - има само 5% шанс вие да се заразите. Когато има много случаи, всеки има познат, който е болен и преосмислил собственото си поведение ", каза още професорът. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

къде е генерала

къде е генерала

31.08.2020 | 11:43

"Тестът не се предполага да е много скъп - десетина долара." - Те и PCR тестовете са по десетина долара, че и по-малко, но частните лаборатории ни взимат по 130 лв.! "Вечерно време чакаме да видим анализ за деня." - Няма друга държава, в която данните да се събират и качват наведъж - в 00:00ч. Това води до съмнения за манипулации по политически причини.

Отговори
3 0
Кирил

Кирил

31.08.2020 | 10:52

С цялото си уважение и признателност към много лекари искам да изкажа и моето възмущение към голяма част от медици.Пандемията свари световната медицина съвсем неподготвена.И продължава да е така в световен мащаб.А за България предлагам методите на евгениката да станат задължителни със закон за някои райони и махали в България.Това от опит го знам.Качете се например на влакчето от Септември до Добринище, отворете си очите и след пет часовото пътуване ще се съгласите с мен.

Отговори
5 1
bnnm

bnnm

31.08.2020 | 09:33

Кой ва слуша професоре. Тука са само безотговорни и и убийци на познати и близки.

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?