Следвайте ни

Браво! България получава 2,3 милиона ваксини, няма да плащаме

viber icon

Отлични новини съобщи в Стара Загора здравният министър проф. Костадин Ангелов. Ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна за българските граждани. Тя ще бъде доброволна, уточни той.

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19. Те са произведени от фармацевтичния гигант "Астра Зенека", с който Европейският съюз подписа договор.

,,Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички български граждани, които пожелаят да си сложат тази ваксина.", обясни Костадин Ангелов.

Все още не е ясно кога ваксината ще бъде доставена в България. Това ще стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата.

"Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора.", добави здравният министър.

С предимство при поставянето на ваксината ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна инфекция.

"Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина.", каза Ангелов.

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за доставката на новата ваксина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Цифри и числа

Цифри и числа

28.08.2020 | 18:52

"Тяхната цифра е малко над 2 милиона. " Напоследък непрекъснато се говори за цифри, а не за числа. После децата били неграмотни.

Отговори
5 0
ааааааааа

ааааааааа

28.08.2020 | 18:07

заврете си ги в гъза тия ваксини!

Отговори
7 4
ХХХ

ХХХ

28.08.2020 | 17:52

Желателно е първи да се ваксинират депутатите.

Отговори
7 0
Лейди Гага

Лейди Гага

28.08.2020 | 16:37

Усещам,че бедните страни първи ще са опитни зайчета. Безплатен обяд няма.

Отговори
14 5
Пипилота

Пипилота

28.08.2020 | 15:58

А защо не е казал, че същата АстраЗенека е поискала да бъде освободена от наказателна отговорност в случай на странични ефекти от набързо скалъпената ваксина?

Отговори
18 4
Брей

Брей

28.08.2020 | 16:54

А я да кажете откъде го знаете, та да се ограмотим и ние.. иначе вашите приказки са си чисто бла-бла.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?