Следвайте ни

Обявяваме извънредно положение заради коронавируса НА ЖИВО

viber icon

Свързани новини

Кабинетът реши да предложи на парламента да въведе извънредно положение в България във връзка с коронавируса!

Това съобщи премиерът Бойко Борисов след спешното заседание в Министерския съвет, свикано в 22 часа в четвъртък. Това означава да бъдат затворени училища, университети, спортни и игрални зали, всякакви културни мероприятия и конференции. Освен това ще трябва да се забранят пътуванията към страни с повече болни, както и да не се допускат техни граждани у нас. Решението на МС е въз основа на т. 84, т. 12 от Конституцията. 

Извънредно положение е ситуация, в която правителството има правомощия да извършва действия, които при нормални обстоятелства не биха били позволени. Кабинетът може да обяви такова положение по време на бедствие, гражданско неподчинение или въоръжен конфликт.

Ние сме въвели мерки, но има неспазване на карантината. Днес ни избягаха 14 души, заяви премиерът и предложи глоба от 5000 лева за тези, които не спазват карантината.

Министерство на външните работи да актуализира на сайта си забраната за пътуване към други страни, а Министерство на здравеопазването пък  влизането в България от кои страни да се забранява.

Нощните клубове да се затворят, но ресторантите да останат да работят и моловете също. Училищата и университетите да минат на дистанционно обучение, предлага още правителството.

"Нищо извънредно няма в поредното ни събиране. Извънредното, ако можем да го наречем, е увеличаване на броя на заболелите. В Германия дават пресконференции, във Франция. Тези, които не си бяха въвели мерките, които въведохме още от 28 февруари, макар че ни се подиграваха. Франция от понеделник затваря училищата и университетите", заяви Борисов.

Да се направи клинична пътека по НЗОК само за коронавируса и да се знае какви пари ще получат лекарите за труда си. Това трябва да се направи максимално бързо", подчерта премиерът.

Студенти по медицина от последен курс също ще се включат в борбата с коронавируса срещу заплащане.

Починалите от коронавируса ще бъдат държани в камери, за да може да премине карантинния срок на близките им от 14 дни и те тогава да могат да ги погребат.

"Много е тънка границата и трябва да има единствено и само дисциплина. Мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация. Спорът е един - колко твърди да са мерките. Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че ако бюджетът не събира приходи и ако вървим така, ще имаме минимум 3 милиарда лева загуба", обяви Борисов.

Според него размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти загубите от икономическата криза от 2008 г. "Бюджетите не се пълнят. Потреблението пада рязко", каза Борисов.

Той се обърна и към икономическия министър Емил Караниколов с въпрос, след като са паднали цените на горивата - защо не падат цените на основните сток

Премиерът призова парламентарните сили да се обединят и гласуват мерките за преодоляването на кризата. Той допълни, че могат да бъдат дадени и други предложения.

Вече стана ясно, че 23 са случаите на коронавирус у нас, един от тях е на починалата в "Пирогов" 66-годишна жена.

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" жена доказват новия коронавирус при 7 човека. По-рано днес от Националния оперативен щаб беше съобщено, че COVID-19 е доказан при други 9. 

В София, в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни. Здравните власти, съвместно с органите на МВР, извършват активно издирване и карантиниране на контактни лица.

Капацитетът на инфекциозните клиники и отделения в България за приемане и лечение на пациенти с COVID-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Към настоящия момент функционират 740 инфекциозни легла у нас, а по заповед на министъра на здравеопазването допълнително са разкрити и вече са в готовност за работа 3 допълнителни лечебни заведения за болнична помощ на територията на столицата.

При необходимост същата мярка ще бъде приложена и в други градове в страната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Дима

Дима

13.03.2020 | 04:13

Много е страшно ,не го подценявайте . Да спазваме стриктно указанията които се дават .

Отговори
2 1
Росен

Росен

13.03.2020 | 00:59

Дизинфекцията ще намали , но няма да спре вирусът, единствено карантината ще намали драстично разпостранението му.

Отговори
3 0
Майна

Майна

13.03.2020 | 00:27

Голям страх берем, дано вземете по - бързо решение преди да е станало късно зс децата.Голяма глупост ще бъде в понеделник да са на училище.

Отговори
6 1
irinka

irinka

13.03.2020 | 00:41

Поне децата да опазим

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?