Следвайте ни

Бойко Борисов: Моловете да работят компромисно, а ресторантите - до 22,30 часа ВИДЕО

viber icon

Трябва да се определи възможност ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта и да се помисли магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове. В това бе категоричен премиерът Борисов на работно съвещание за разхлабването на мерките. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати. 

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. „Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на ст, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването. 

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

до кога

до кога

19.01.2021 | 18:03

Пак почваме неразумните политически целесъобразни разпускания на мерките! Есента, ако не беше политическия инат и мерите бяха взети в началото на октомври, нямаше да имаме тази втора вълна, при която поставихме рекорди по смъртност в световен мащаб!

Отговори
1 1
За спящите в 22 и 30

За спящите в 22 и 30

19.01.2021 | 17:09

Да бе В 22 и 30 вируса е вече много уморен и трябва да си ляга Нищо обаче не се казва за сутринта Кога става Вируса Мие ли си зъбките Прави ли сутрешна гимнастика или поне едно кросче От цялата тази дандания не можахме да разберем дали кучетата го облайват кога броди след 22 часа Ако някой все още има памет и не е макак може да си спомни в началото на медийните атаки на Медийния проект Ковид как ни заливаха с данни колко дни часове минути и секунди Ковидчо живеел върху всяка материя продукт опаковка ако щете и храна Къде изчезна това говорене Къде изчезнаха капацитетите Или просто медийния Гуру и ментор на Ковидистерията се е чукнал по главата и се е сетил че де юре и де факто не може да обхване разнообразието на стоки материали и услуги и в какъв времеви период дори и в различните климатични пояси този измислен вирус преживява Тук не става пък и изобщо дума за ПАРАТА която в ежедневния си оборот в който участва се е докоснала до стотици хиляди хора Защо спряхте да мислите Защо спряхте да търсите истината Защо лапате така ненаситно сдъвканата и после изплюта ;новина ; поднесена ви от някой уж експерт Забравихте ли Божийте слова Не си създавайте кумири

Отговори
3 0
54363

54363

19.01.2021 | 14:04

Стига с този цирк.Отваряйте всичко,че ни омръзна.Както не ви се получи с ваксините,така ще отстъпите и от другите дивотии.

Отговори
2 7
0133

0133

19.01.2021 | 13:41

Аман от о.лигофрени! Понатиснаха те кръчмарите и айде ще отваряш. С.трахливец! Нищо не трябва да отпускаш,докато не видиш следващите няколко седмици какво ще се случи!

Отговори
11 6
Полицай

Полицай

19.01.2021 | 12:53

Но в кръчмите без алкохол,защото после кой ще се бори с тях да ги затварям.

Отговори
9 5
Дада

Дада

19.01.2021 | 11:50

Ботоксоватс мас-тия вчера се правеше на мъж и ербап и друго говореше а днес диктатора друго, до вечерта пак ще си сменят позициите а утре никой няма да помни от тях кво е казал предния ден. Обиграна комунистическа а схема на доброто и лошото ченге и винаги да се правят на луди

Отговори
12 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай