Следвайте ни

Борисов предупреди: Ако се наложи, пак ще въведем по-строги мерки

Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача

viber icon

Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, британският вариант на вируса разболява все по-млади хора, затова ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки.

„Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работното съвещание.

Премиерът изтъкна, че рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск. „Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни  препоръчват“, заяви министър-председателят. 

„Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, каза той.

 

Борисов добави, че активно трябва да продължи ваксинацията, в момента на територията на страната има доставени над 100 000 дози ваксини, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден.  „Половин милион дози се очакват до края на март и началото на април, а само с пускането на електронната система имаме 60 000 записани“, акцентира премиерът Борисов и отбеляза, че всички ваксинирани групи – като в домовете за възрастни хора, са защитени от заразата. 

„Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България. Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите“, подчерта премиерът Борисов. Министър-председателят добави, че силно се разчита на чувството за самосъхранение и личната отговорност на хората, защото с общи усилия може да се постигнат резултати в борбата с COVID-19.

В рамките на работното съвещание при премиера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че се наблюдава тенденция за нарастване на случаите – на заболелите, на починалите и на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. След вчерашната среща на министъра с директориите на РЗИ-тата в страната е отчетено тревожната ситуация в 9 области, където заболеваемостта е висока и се отчита висок процент на пробите с британския вариант на вируса.

„В тази връзка с колегите от тези области коментирахме решението за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да доведат до резултат и контрол на заболяването в тези области“, посочи Ангелов. По думите му най-големият проблем към настоящия момент е бързото запълване на болничните легла. „От друга гледна точка страната е изцяло подготвена както с  наличието на предпазни средства, консумативи, медикаменти. Ваксинирането върви с изключително добър темп“, изтъкна здравният министър и добави, че от четвъртък стартира работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система. „Продължаваме да се надбягваме с вируса“, заяви Ангелов и посочи, че ако тенденцията остане трайна, ще бъдат предложени ограничителни мерки за овладяване на ситуацията в страната.

„Предстои ни последно изпитание, важно е да имаме разбирането и все още силите да се противопоставим. Без значение кое е разрешено и кое е забранено,  хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност“, категоричен беше главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. По думите му основната причина за настоящата ситуация е превалирането на британския вариант на вируса. Кунчев добави, че мерките следва да бъдат максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, която ще постави на колене здравната система. „Положителното е, че където сме направили имунизация, резултатите са положителни“, добави още Ангел Кунчев.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски изрази опасения относно изчерпването на болничните легла. Обезпокоително според него освен показването на заболеваемостта е ръста на смъртността. „Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във  времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, добави още председателя на НОЩ. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса. „Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки“, подчерта проф. Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини“, докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Общото потвърдено количество за месец март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини. „Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози.  За ваксината на „Модерна“ – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на „Астра Зенека“, информира още Богдан Кирилов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Не ние сме го избрали

Не ние сме го избрали

09.03.2021 | 14:43

А държавните служители и Столипинския вилает. Едните са с повече права от българите,другите с по сигурни заплати.

Отговори
8 6
На мършата

На мършата

09.03.2021 | 14:40

от Банкя му харесва да е диктатор. Но те си отиват по трудния начин рано или късно.

Отговори
10 7
Дада

Дада

09.03.2021 | 13:48

Усещам че този ще е единствения диктатор в Европа който ше си отиде с Гражданска Война и може да бъде публично убит от тълпата като кадафито . На там вървят нещата

Отговори
11 14
Долу мутрите!

Долу мутрите!

09.03.2021 | 13:12

На всички е ясно, че данните, свързани с пандемията са манипулирани. Въртят ги като си искат, заради изборите. Дано народът да се вразуми и на 4-ти да изрита мутрите от властта! Дотогава ще ни занимават с тъпите изказвания на разни измислени професори /шефа на Пирогов,.плешивия тенерал/. И нито ред няма да се напише за критиките на Сената на САЩ, предложените десетина прокурори на румънката, кражбите от магистралите и т.н. Егати държавата!

Отговори
21 23
КУКУ

КУКУ

09.03.2021 | 13:48

Тъпане, на кои всички е ясно бе? Ако след изборите високия брой заразени продължи (освен ако не въведат отново затваряне) ще пуснеш ли пост за това какъв т_ъпак си и какви глупости си писал тука. През есента тука имаше един тъпан, който няколко месеца пишеше как всичко приключвало след изборите в САЩ. След това повече нищо не написа, от срам явно.

Отговори
14 9
Долу мутрите!

Долу мутрите!

09.03.2021 | 14:30

КУКУ, ти наистина си КУКУ! Или това е пе-дераският ти псевдоним? Все едно, интелектуално си недоразвит, не си достатъчно умен, за да разбереш колко си п-рост, затова няма да споря с теб. Данните са манипулирани и лекарите знаят това, както и вещи хора, които водят лична статистика. Въобще герберастите сте доказани лъжци! Може би не си наясно, но една М-утра е двукратно осъдена в тази връзка...

Отговори
5 11
КУКУ

КУКУ

09.03.2021 | 14:38

Че съм е прост е ясно, но след изборите нали няма да изчезнеш като всички установим че епидемията си продължава в пълен ход (освен ако няма нови затваряния, които отново да я укротят временно), и си се окаже, че си абсолютен лъжец. НАЛИ НЯМА? Отделно и да не забравяме, че епидемия има само тук, заради изборите, никъде другаде по света няма. Тъпан!!!

Отговори
13 5
ковиТко

ковиТко

10.03.2021 | 07:50

Майко каква "Пандемия" мале какво чудо 1 година страх и ужас в мозъцитеви ... Защо не забранят алкохола , цигарите , пумията която се продава в магазина ? тези 3 неща убиват стотици пъти повече от вирусът ви . ЗААЩО Бе умнико ЗАЩО ????

Отговори
1 1
.!.

.!.

09.03.2021 | 13:06

Омръзна ни тази пландемия.Долу маските.Свобода на народа.

Отговори
17 21
Изненадана

Изненадана

09.03.2021 | 12:55

Целта на мерките: да не натоварваме болниците! Стискайте зъби, братя, за Бога, не боледувайте, пазете болниците, не ги стресирайте! Мрете си с кеф, под карантина, вкъщи, забравете за болници, разни доктори, операции... прищявки разни,... но не пропускайте да си внасяте здравните осигуровки по 30-40години!

Отговори
16 9
КУКУ

КУКУ

09.03.2021 | 13:44

Целата на мерките е да не ПРЕТОВАРВАМЕ болниците до степен , в която не могат да приемат хора (и от други заболявания), защото медиците са насочени към Ковид-отделенията. Ако няма ограничителни мерки, хора ще започнат да умират пред болниците или чакайки в линейките.

Отговори
14 5
Пловдив

Пловдив

09.03.2021 | 12:47

Смъртните случаи през почивните дни са по- малко, защото системата за отчитане си " почива" и се натрупват, за това във вторник винаги са най- много и после настъпва регулярно вписване ден за ден.

Отговори
16 6
Ирина

Ирина

09.03.2021 | 12:34

Защо смътните случаи през почивните дни са много по-малко?

Отговори
8 8
Разбира се

Разбира се

09.03.2021 | 12:33

Много добре управляваме здравната криза! Всички говорят за "българския модел"

Отговори
14 1
Ирина

Ирина

09.03.2021 | 12:33

Защо през почивните дни смъртните случаи са много по-малко

Отговори
7 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?