Следвайте ни

Борисов поиска допълнителни ваксини за България

viber icon

„Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС на база човек от населението и с осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани тези десетина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на която участваха също австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерите на Словения - Янез Янша, на Хърватия - Андрей Пленкович, на  Латвия - Артурс Кришянис Каринш и на Чехия – Андрей Бабиш. 

Разговорът се състоя след вчерашната работна среща във Виена за справедливо разпределение на ваксините в ЕС. 

Премиерът Борисов настоя темата с компенсационния механизъм да бъде решена още преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, насрочено за другата седмица. „Надявам се всички държави членки да ни подкрепят, защото само по този начин можем да спазим европейския принцип за солидарност“, категоричен бе Бойко Борисов. 

Министър-председателят изказа благодарност към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за свършената работа и изрази убеденост, че знаейки за проблемите с доставките на ваксини, ще намерят възможност за корекции чрез предложения компенсационен механизъм. 

„Ние не сме участвали в одобрението на ваксините, нито в преговорите по договорите. А в момента и договорите не се изпълняват, и се доставят по-малки количества ваксини независимо, че плащаме коректно“, акцентира премиерът Борисов. Министър-председателят припомни, че държавите членки инвестираха в разработването на ваксините срещу COVID-19, далеч преди те да бъдат произведени. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Пишман лидери

Пишман лидери

17.03.2021 | 19:27

Време е личен пример. Вождовете под строй да се дупчат с астрата

Отговори
2 0
Политико

Политико

17.03.2021 | 19:21

Когато австрийският канцлер свика извънредна пресконференция, за да обяви, че едва напоследък "открил", че ваксините се разпределят не според дела от общото население на ЕС, "Политико" обясни, че ситуацията се дължи на действия и решение на неговото и другите правителства в съюза. В реакцията си Европейската комисия бе достатъчно възпитана да не напомня на Курц, че просто е можел да се обади на своя представител в комитета на ЕС за разпеделяне на ваксините (австриецът е зам.-председател там) и той да му обясни как работи механизмът, допълва изданието. Както обяснява "Дер Щандарт", няколко правителства, включително тези на Австрия и България, са избрали да заложат изключително много на по-евтината ваксина на AstraZeneca, докато Германия, Франция и други са купили непоисканите дози от т.нар. студени ваксини. И сега, когато AstraZeneca изпитва затруднения с изпълнение на поръчките, Курц и приятелите му се почувстваха изоставени. Още на 7 януари - далеч преди да бъде одобрена ваксината на AstraZeneca на 29 януари - "Политико" написа, че Германия вече си е осигурила 30 милиона дози BioNTech/Pfizer чрез двустранни споразумения. Това бе към онзи момент, почти една трета от дозите за германци от този продукт. Берлин си е осигурил и 50 милиона от 160-те милиона дози на Moderna - ваксината, за която се твърди неофициално, че е най-скъпата в ЕС. Всичко това са непоискани от други държави обеми от полагащото им се според дела на населението им от общия за ЕС, предаде Дневник.

Отговори
1 0
Политико

Политико

17.03.2021 | 19:20

Политико: Борисов се включи в групата на Курц за натиск без шанс за успех "Групата на Курц за натиск" - така авторитетното брюкселско издание Политико нарича вчерашното събиране във Виена на премиери от Централна и Източна Европа, подкрепили инициативата на австрийския канцлер да се поиска "корекция" на механизма, с който в ЕС се разпределят дозите с ваксини, предаде Дневник. Себастиан Курц посрещна няколко посетители от други държави, които напоследък осъзнаха, че е трябвало да поръчат повече ваксини, когато са имали възможност да го направят, пише изданието в бюлетина си. Сега искат коригиращ механизъм за бъдеще, за да се разпределяли ваксините "справедливо". Но във вторник Курц направи крачка назад от някои от критиките си, като заяви, че "това не е по вина на Европейския съюз". Въпросът, който бе повдигнат в писмо в петък, се обсъжда днес на ниво посланици в Брюксел, за да има някаква уточнена позиция, когато лидерите на страните от ЕС седнат на масата следващия четвъртък и петък. Отсъствието на подготовка в този град е знак за катастрофа, обяснява изданието. Групата си търси приятели - някой да им помогне за национални решения, които се оказаха неподходящи, коментира още "Политико". Но шансовете им са нулеви. "коригиращ механизъм" означава, например, Австрия да получи при разпределянето на следващите пратки с ваксини повече дози. На 11 март Курц получи авансово 100 000 дози от ваксината на Pfizer за район от страната, но срещу строго спазване на режим, според който напускането на района може да става само след отрицателен PCR тест. Това ограничение действа до 25 март и сега Курц се надява да бъде възнаграден за решителните си действия, но това едва ли ще се случи, обяснява изданието след разговор с дипломат. Не е изненадващо някой под вътрешен натиск да прехвърля вината на ЕС, но разликата този път е, че група държави се опитват да измъкнат нещо от други държави членки. Подобна игра, в която печели само единият, едва ли ще се увенчае с успех.

Отговори
1 0
БАН

БАН

17.03.2021 | 15:54

Аз се чудя, защо аджиба правителството не финансира БАН, за да може час по-скоро да имаме БГ ваксина? Екипа на проф.Чорбанов е почти на финала... Тогава няма да се налага да сме зависими от ни-кой...И друго се чудя, има ли държава, която да не отпуска средства за научни разработки и изследвания ????

Отговори
4 0
До кога

До кога

17.03.2021 | 13:42

Тоя е срам за народа! Крайно време е да спре с изцепките и да остави лекарите да решават. Точно заради него и подобни нему,хората не вярват и няма да се ваксинират! Никога! Седнала Сачева да говори за ваксини. Министъра на туризма и тя. Алоооо,вие какви сте? За това не ви вярват и не ви искат.

Отговори
10 1
Тъпата мутра

Тъпата мутра

17.03.2021 | 13:24

Мутрата е световно прост по акъл и световно алчен по пачки евро. Краят му идва. Историята на България ще го впише като най -наглият, безсрамен човек и най -тъпият и грозен по визия примат.

Отговори
12 4
Митко

Митко

17.03.2021 | 13:18

Сетила се Мара да побара - довчера обикаляше селата да се хвали, отвори кръчмите без да пита лекарите, сега се сетил да иска ваксини. Оставка и при бай Ставри доживот.

Отговори
14 4
Милена

Милена

17.03.2021 | 13:00

Добре, бе вожде, спря прилагането на АстраЗеника и спря всякаква ваксинация. Уж все пристигат някакви хиляди от едните и от другите, пък нищо не се чува за ваксинация. Къде и на кого се прилагат Модерна и Бионтех, от които се понамират някакви количества? Резултата от проверката на АстраЗеника е ясен - от нея по хубава няма. Но къде потъват другите две ваксини? Не съм чула за никой простосмъртен да се е ваксинирал с РНК ваксина. Аз не работя в министерство, ама и аз искам РНК ваксина.

Отговори
12 2
Ковидчо:

Ковидчо:

17.03.2021 | 12:57

Бокооо, мършо ГЕРБерастка... къде отиде "най-успешният" модел за справяне с пандемията, твойта мама нещастна?!

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?