Следвайте ни

Борисов подкрепи втвърдяването на мерките срещу коронавируса

viber icon

Премиерът Бойко Борисов одобрява настойчивото искане на ръководителя на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски да бъдат предприети най-твърди мерки срещу разпространението на коронавируса. 

Това става ясно от проведен разговор по темата между премиера и президента Румен Радев, за който съобщи правителствената пресслужба.

Крайното решение обаче Борисов прехвърля на парламента и политическите сили, пише вестник СЕГА.

На извънреден брифинг в 20 часа Мутафчийски обяви, че усложняващата се здравна ситуация налага работещи да останат само хранителните магазини, бензиностанциите, аптеките, банките и държавните институции. Искането му дойде след като броят на заразените достигна 41 души. Тази сутрин броят на заболелите беше 31, но броят им нарасна след като през деня са били установени 10 нови случая при изследвано на проби във ВМА и Националната референтна лаборатория. Починалите са двама.

ПЛАНЪТ НА БОРИСОВ

Премиерът Борисов заяви, че напълно подкрепя позицията на Националния оперативен щаб за необходимостта от въвеждането на най-твърдите мерки. Борисов беше категоричен, че човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби, които на този етап не могат да бъдат изчислени”, описва се в съобщението разговорът с Радев.

Това обаче няма да стане с правителствено решение. С аргумента, че трябва „да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията”, Борисов заявява, че „предприеманите мерки трябва бъдат под формата на законодателство”. С други думи, прехвърля топката на парламента, както по-рано стана ясно, че ще направи, когато заяви, че заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за мерките срещу коронавируса трябва да бъде преоформена в закон.

Затова премиерът планирал да разговаря с всички парламентарни групи. Не става ясно кога и в какъв формат ще се проведат тези разговори.

"ВЪПРОС НА ФИЗИЧЕСКО ОЦЕЛЯВАНЕ"

На брифинга по-рано вечерта Мутафчийски се появи на брифинга за първи път сам, без да бъде заобиколен от министри и други отговорни лица. Преди да обяви искането си, той изнесе дълга и драматична реч, в която прогнозира, че светът ще се изправи пред най-тежкото подобно бедствие в своята история и упрекна българските граждани, че не приемат достатъчно насериозно това изпитание.

Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект от тези мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света ... Наложените мерки в последното денонощие като че ли не дават задоволителен резултат ... С 30 процента се увеличи броят на заболяванията за един ден”, обяви шефът на щаба.

Той сподели личното си впечатление, че при такава тежка ситуация „в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения”. „Може би е добре, че нацията има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Към нас се задава епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите близки, родители, приятели, колеги. Впечатленията ми са, че изпаднахме в дребнотемие. Измести се фокусът на вниманието към теми от рода дали фризьорските салони ще работят. Това показва, че най-вероятно не знаем какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания. Ще се изгубят човешки животи и то на тези, които много обичаме – тези, които са ни дали живота, отгледали са ни, треперили са за нас. Ние не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие”, каза Мутафчийски.

По думите му „трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, да може и здравната ни система да оцелее, да поеме всички нуждаещи се, за да не правим тежки избори кой ще живее, защото нямаме нужните апарати”. В заключение напомни за колаж, разпространяван в социалните мрежи, на който той е показан да възпира младеж от купон: „Не е време за купон.”

ЕСКАЛАЦИЯ

По-рано през деня тонът на Мутафчийски беше далеч по-спокоен. "Изграждаме математически модели, за да можем да видим как ще се развие ситуацията. Засега смятаме, че сме все още долу ниско в кривата", определи общата обстановка той към 17 часа. 

Тогава той коментира профила на новозаболелите така: "Възрастовата характеристика на заболелите е пъстра. Най-младият заразен е на 24 години, а най-възрастният на 80 години. Той е настанен в Института "Пирогов" от болница "Свети Наум". В момента се установяват контактните лица на заболелите. От установените вчера болни пациенти трима са хоспитализирани в болници, останалите са с леки или много леки симптоми и са в домашни условия под карантина".

От вчера на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикувана актуална информация за потвърдените у нас случаи на COVID-19. Информацията е достъпна на следния линк: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/potvrdeni-sluchai-na-koronavirus-na-teritoriyata-na-r-blgariya/ 

ПРОГНОЗА

В петък, при обявяването на извънредно положение от парламента, Мутафчийски обяви, че България е на прага на избухване на броя на случаите от заразени с коронавирус. "Целта е епидемията да протича по-бавно и да намалим натиска върху здравната система." Според Мутафчийски в България  случаите започват да се появяват масово и да не са обвързани един с друг, което прави ключово поведението на гражданите. "Само 11 лица от регистрираните са свързани с първата двойка, приета в "Пирогов". Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго - това е в Плевен, Габрово, в София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг", коментира ген. Мутафчийски. 

"Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои. При по-бавно протичане на епидемия, това ще намали натиска върху здравната система. Ние хубаво знаем, имаме 740 инфекциозни легла, можем да ги увеличим на 1400, но средно погледнато на населението то няма да става изцяло в цялата държава, ще става на огнища", допълни още Мутафчийски. 

От критично значение е гражданите, поставени под карантина, да не я нарушават, изтъкват от щаба. Ген. Мутафчийски даде за пример други държави, в които нарушаването на карантината се наказва със затвор  и предупреди хората да сигнализират, ако станат свидетели на такива случаи. Мутафчийски посъветва и хората, които нямат маски, да си ушият сами. "Една ушита вкъщи трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургическите маски, които се продават в аптеките", коментира ръководителят на щаба. Мутафчийски. Според него все повече граждани реагират адекватно и не се събират на обществени места. "Артистите казват: Дори да ни разрешите, няма да изнасяме спектакли. Това е събуждане на правилните усещания. Не се колебая, че ще има правилно разбиране. Детайлите не са ми ясни, но посоката е вярна", каза той.

НАТИСК ВЪРХУ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА

"Засега може да си позволим лукса да настаняваме здрави хора. Но по-нататък какво ще става. Ако запълним болниците със здрави преносители, ще сринем системата. Трябват механизми по контрол на болните или здравите в карантина. Няма такива към този момент", коментира още Мутафчичйски.

По отношение на информациите, че лекари възнамеряват да напускат заради коронавируса, той отговори: "Доколкото знам няма напуснали лекари. Аз като хирург не мога да лекувам инфекциозно болни. А в извънредни ситуации в цял свят хирурзи се грижат за тези болни. Още в началото изменихме длъжностни характеристики, за да можем да подготвим този стационар. Инфекционист ще бъде само на консултативен принцип, основно се грижат лекарите от Бърза помощ. Това може да ви се струва дребен проблем, но не е. В такава критична ситуация не всеки проявява доблест и себеотрицания. Живеем в законова държава, трябва всичко да бъде изпипано. Трябва да се дадат правомощия на орган в държавата, който да може да реагира по съответния начин. Щабът не е политически орган, няма да се занимава с това", каза Мутафчийски.

В същото време по информация на Би Ти Ви е възникнал хаос в координацията между кризисния щаб и белодробната болница в София. Часове, след като стана ясно, че в болницата има четирима заразени с коронавирус, пациентите и персоналът не са знаели кои са те. По думите на жена, която лежи в здравното заведение от началото на седмицата, информацията до тях достигала само от медиите. "И до този момент никой не ни е казал какво е състоянието ни", разказва Неда Дойчинова. Тя дори не се виждала с лекар, а само с медицински сестри. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?