Следвайте ни

Борисов и ген. Мутафчийски с култови реплики в ефир

viber icon

Главните лекари на армиите са генерали и носят униформата си с чест и сред другите си колеги офицери са равни с равните.

Това заяви шефът на ВМА проф. д-р. Венцислав Мутафчийски на конференция с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев пред "Господари на ефира". 

Шефът на ВМА добави, че няма комплекси, а Борисов го прекъсна и добави: "Не изглеждаш комплексиран въобще".

Относно сериозността на коронавируса ген. Мутафчийски каза: "Инфекционистите и сега се изказват, че това не е такова голямо чудо. Казват, че ще има стаден имунитет и т.н. Все пак светът недоумява от безпрецедентните мерки, докато не се случи това, което се случва в Италия и в Испания".

"За разлика от азиатските държави Европа е със застаряващо население и ударът е силен. Има моментно заразяване на много хора. Това направи COVID-19 смъртоносен дори за държави, подготвени за това. Грип Б е отнел изключително много човешки животи, а испанският грип - няколко десетки милиона човешки животи. Коронавирусът, въпреки че е с много по-малка смъртност от испанския вирус, още не е показал истинското си лице", добави шефът на ВМА.

Ген. Мутафчийски получи зрителски въпрос защо е забранено да се разхождаме в парка, а градският транспорт е пълен и хората не спазват дистанция в автобусите и в магазините.

"Това не е така. В магазините дори навън опашките са на 2 метра дистанция. Вътре в тях се допускат определен брой хора. В градския транспорт бяха направени ефективни мерки – разреши се синята и зелената зона да са безплатни и същевременно не се намали честотата на градския транспорт. Аз не съм видял препълнен градски транспорт, напротив, доста е рехаво", заяви той.

Гражданка попита каква е физическата възможност да се раздадат термометри на полицаите, за да мерят температурата на хората, минаващи на КПП-тата. 

"Това би отежнило още повече ситуацията. На КПП-тата хората пътуват при крайна необходимост – по медицински причини или защото отиват н работа. Като иде на работа, повече работодатели са направили такава организация: да правят измерване на температурите, да дезинфекцират, да раздадат маски и т.н. Така че няма смисъл. Това би довело до километрични опашки. По-добре е да се осъзнае необходимостта, че трябва да се пътува в краен случай".

"На никого не е отказано да се направи PCR тест. Следваме това, което се случва в другите страни. Всички, които имат симптоматика и медицинските лица на първа линия. Ние вече имаме 20 заразени медицински работници. Има някои от тях, които са свързани с пътуване, но това е акцентът във всички държави в света", каза ген. Мутафчийски.

На въпрос как да се лекуват сами пациентите, шефът на ВМА отговори: "Да не се самолекуват! В лека форма се взима само парацетамол , за да се свали температурата, която е през целия период".

Ген. Мутафчийски коментира и въпроса на дарител, който иска да купи 50 хиляди бързи теста, но не знае как. "Чудесна идея, но за жалост не можем да му посочим достоверен или достатъчно добре направен тест до този момент. Същия въпрос и ние си задаваме всеки ден и го търсим. На сайта на СЗО може да види, че няма такъв препоръчан тест. Сега търсим от европейските производители", заяви той.

"Много лесно е да се похарчат едни пари, но това не е въпросът. Важното е какъв е резултатът. Ние имахме дарени тестове, дадохме в полицията 1000 от тях. За армията сме направили около 600 с нулев резултат”, каза още шефът на ВМА.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Стоян

31.03.2020 | 20:34

Генерале защо трябва да спазваме правила които сам казвате че не сте сигурен че ще дадат добри резултати.Кой определя тези големи (меко казано) наказания за нарушителите на мерките (които не е сигурно че са правилни)Каква е целта на тези мерки (моля да не ми казвате че е за наши добро защото бая сме си наративи от решение в полза на народа) Нали официално заразените постоянно расте и ще дойде момент във който места във болниците няма да има, легла ще сложите във арени,стадиони ,подлези, гари и т.н. обаче като няма медици,апаратура какво ще правите? ЗА Вас се сещам,ще водите статистика и ...... за др. не сещам.А може би ще се хвалите (вие и правителството) че пак сме първи във Европа. Казвате че затягане мерките защото не се спазват, всички наказани заради нарушителите,ами накажете нарушителите,мислите ли ще са много тези да готови да платят тези глоби.Хванатият глобен и картотекиран и хората се разхождат,спортуват и каквото се сетите като спазват дистанция.Възрастните хора коит казвате че не спазват препоръките щяха да да по предпазливи ако вземаха пенсия като във белите държави но това е др.въпрос.Но може и малко стимул,например при посещение при пенсионер на адрес той си е във дома учавст във теглене за награда например, но не ,само заплахи за наказания.Постоянно повтаряте че положението е тежко е ма на нас е по тежко,бъдете сигурен.Щях да пиша още ама взе да ми стопля дезефиктанта.

Отговори
20 9

Прекрасен човек

31.03.2020 | 21:43

Защото генерала е невероятен човек! Разумен, търпелив и организиран. .

Отговори
7 13

Don

31.03.2020 | 22:50

Толкова много сте изписал/а, а нищо не казвате. Не искате правила, така ли? Ако ги спазваме, може би всичко ще отмине по бързо.

Отговори
6 9

Мина

31.03.2020 | 20:29

Най накрая един хубав човек в тва правителство

Отговори
9 15

До редакцията

31.03.2020 | 19:31

Бихте ли дали становещето си относно публикацията си /без автор/, съпроведена със снимков материал за защитние облекла на персонала на инфекциозна к-ка с етикет " скандално ". В друга пловдивска медия е публикувано отворено писмо от ръководството на УМБАЛ " Свети Герорги" до всички медии, с което трябва да сте запознати. Ако сте установили, че сте се "подвели" , бихте ли се извинили на читателите си за грубата дезинформаия всявща паника и недоверие. Надявам се да проявите професионализъм тоази път и да публикувате станвището си.

Отговори
11 5

Коректор

31.03.2020 | 20:42

Тези са безскрупулни и безсъвестни ,за тях е важно единствено да пишат на ужким ,,новини"няма значение за вредата върху обществото тези драсканици .Само слушайте какви глупави въпроси се задават на сутрешния брифинг към ген.Мутфчийски ,те(журналистите )са там за да отчетат някаква активност и да емитират работно време ,даже и не чувстват никакво неудобство че с глупавите си въпроси отнемат много ценно време на на истина вършештите държавна работа хора ,хора с много висока степен на отговорност спрямо държавата .

Отговори
22 2

Козела

31.03.2020 | 21:46

Тази женичка мадам лъжа е ужасно нагла. Търси и въздейства и мака да я оневинят. Тона чудо трябва да бъде изгонено за да се успокоят лекарите и да се спасят пловдивчани. Г-н Генерал помогнете на Пловдив. Разкарайте тая.

Отговори
5 7

irinka

01.04.2020 | 00:02

В момента в който всички медии спрат да публикуват вредните безсмислици на Каназирева и тя ще увяхне като припикано минзухарче каквато всъщност си е. Обаче очевидно сянката на Тиквата е твъде внушителна, а страхът от него твърде голям така че ще бъдем оставени на тази алчна и корумпирана лелка да си маа гащите по медиите докато не ни умори всички.

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?