Следвайте ни

Болните от COVID-19 в Анкара намаляват наполовина, вижте причината

Турция отчита като болни само симптоматичните случаи

viber icon

Турският здравен министър Фахретин Коджа на пресконференция заяви, че броят на пациентите в столицата Анкара е намалял наполовина за две седмици. „С мерките, които сме предприели, броят на пациентите дневно е намалял с около 60% през последните 10 дни“, каза той.

Визирайки проучванията на ваксините , той каза: „Вярвам, че скоро ще започнем да произвеждаме ваксината“.

Турция ще увеличи броя на тестовете дневно до около 200 000, добави той.

В отговор на критики от опозицията и някои здравни организации в страната, за съмнения в достоверността на данните предоставяни от здравното министерство относно Covid-19, в сряда, министър Фахретин Коджа уточни, че Турция отчита само симптоматични ежедневни положителни случаи на корона вирус.

Коджа каза, че броят на ежедневно новите "пациенти" с COVID-19, които той определя като тези, които са симптоматични, е по-важен от броя на новите "случаи", които включват тези, които не показват симптоми. До момента в турция са направени общо над 10 милиона теста, като са регистрирани над 318 хиляди болни от коронавируса. От тях 280 хиляди души са излекувани. 

"Не всички случаи са пациенти, защото има такива, които изобщо не показват симптоми, въпреки че тестовете им се връщат положителни. Те създават огромното мнозинство", каза той.

Министерството на здравеопазването промени формулировката на данните, които споделя ежедневно през юли. От 29 юли до днес, данните показват дневния брой на новите „пациенти“ (болни със симптоми), докато преди това са показвали дневния брой на новите „случаи“ (всички с положителни проби). 

Коджа също опроверга твърдението, че натовареността на Турция е 19 пъти по-голяма от официалните данни.

"Искам да кажа, че цялата информация на таблицата, която даваме, е вярна", каза той.

Броят на жертвите от коронавирус в Турция към сряда възлиза на 8195 души.

От декември 2019 до днес, COVID-19 отне повече от един милион човешки живота в 188 страни и региони.

В момента САЩ, Индия и Бразилия са най-засегнатите страни.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?