Следвайте ни

Болниците приемат пациенти с COVID-19 в облекчен режим

viber icon

От понеделник, 2 ноември, болниците ще приемат болни с COVID-19 без да им е нужно одобрението на Здравната каса. Облекченият режим на работа се въвежда заради затруднената епидемична обстановка. Това означава, че болниците ще могат да приемат повече заразени пациенти, ако се налага.

Това ще стане с промяна в контрола, който ще осъществява общественият фонд към болниците. От 2 ноември НЗОК ще следи за заетостта на леглата на ниво лечебно заведение, т. е. за общия брой легла, за които то има сключен договор с касата, а не както досега на ниво отделение и структури.

"Това се отнася и за клинични процедури № 3 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене“ и № 4 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене“, посочват от касата, информира „24 часа“.

Това ще позволи на директорите на лечебните заведения за болнична помощ оперативна гъвкавост и възможност без допълнителни административни усложнения да вземат съответните решения относно организацията за хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ. НЗОК/РЗОК няма да изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с касата, както и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациентите с COVID-19, допълват от здравната каса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?