Следвайте ни

Пет болници в Пловдив вече са с кабинети за диагностициране на Covid-19 ВИДЕО

viber icon

Всичките 5 болници в Пловдив, които приемат болни от коронавирус, имат вече отделни „филтърни кабинети“ за диагностициране. Това са „Свети Георги“, „Каспела“, „Иван Рилски“, „Пълмед“ и от днес и „Св. Каридад“. Последната има своя отделна сграда за приемане на болните.

Това бе съобщено на брифинг на областния управител Дани Каназирева с представители на общинска дирекция „Здравеопазване“, РЗИ и на частните и държавни болници под тепетата. 

13 доброволци медици, както и 8 сестри доброволки, работили в училищните кабинети, са включени в графика на кабинета в "Столипиново".  Дълго време осигуряването на кадри там беше голям проблем.

Днес кабинетът ще работи до 17 часа, от утре ще е изцяло денонощен, обясни съобщи шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов. 

Той уточни, че кабинетът се намира в сграда, отделна от  корпуса на ДКЦ "Изток". Има отделна охрана и работещите там са обезпечени с всички предпазни средства, от които се нуждаят.

В район "Източен" са оборудвани още два кабинета, които предстои да заработят в близките дни, посочи д-р Калинов.

Всички болници са обезпечени на 100 % с лични предпазни средства и с дезинфектанти, съобщи още д-р Калинов. 

До края на седмицата се очаква и решение на общината за допълнително финансиране на двете общински болници.

Той изрази задоволство от постигнатото решение на Областния медицински щаб в МБАЛ "Св. Мина" засега да не се разкриват легла за интензивно лечение. Калинов подчерта, че за повечето болници проблем са не леглата, а кадровото обезпечаване.

Проблеми засега няма, може би защото липсва ескалация. Има синхрон и най - важното е да бъдат предпазени хората на първа линия, най - вече спешните медици.


Областният управител Дани Каназирева посочи, че са изчистени всички недоразумения, свързани с легловата база. 

Вече са заявени допълнителните легла в РЗОК и има заповед на РЗИ. 

Дани Каназирева съобщи, че в Областния щаб всяка сутрин ще се получава и обработва информация от всички болници за свободните легла и обезпечеността с предпазни средства. Ще се получава и справка за броя прегледани, хоспитализирани и пренасочени към други болници пациенти. 

Вдигната е карантината в общинската болница "Св. Пантелеймон", в нея има 28 легла за прием на пациенти с коронавирус, от тях 8 легла са интензивни. 

В "Св. Мина" ще се поемат само леки и средно тежки случаи. В РЗИ е депозирано ново заявление за броя на леглата за интензивно лечение.

Днес е получен доклад за състоянието на "СВ. Мина" за прием на пациенти. Предстои проверка и на общинските болници в областта - Асеновград, Първомай, Раковски и Карлово, каза обще областният управител Дани Каназирева.

Търсим реалности, а не документи. Важното е да помагаме на пациентите, не да ги убиваме. Много важно е грижата да бъде възможно най - квалифицирана, а не само да отчитаме дейности, заяви шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Оставка

07.04.2020 | 13:18

Ако изчистят и основното недоразумение мадам лъжа работата ще тръгне. В Пловдив има прекрасни лекари.

Отговори
4 1

Красивен

07.04.2020 | 12:47

Госпожата,не е ли внучка или пра внучка,на Каназирев,от филма На всеки километър,много е красива

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?