Следвайте ни

Още две болници в Пловдив приемат заразени с COVID-19

viber icon

 Още две болници в Пловдив са определени за лечение на пациенти с COVID-19, реши Медицинският щаб днес. Това са МБАЛ „Свети Мина“ и Транспортна болница. В тях ще се приемат леки и средно тежки случаи на заболяването, а пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи, ще бъдат прехвърляни в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“.

Срокът, определен от Медицинския щаб за създаване на организация в двете здравни заведения, е 48 часа. От РЗИ са издадени съответните заповеди. Това съобщи областният управител Дани Каназирева след извънредно заседание на Медицинския щаб, на което присъстваха и представители на двете  болници.


„Взехме превантивни мерки. Всичко е съгласувано със здравния министър Кирил Ананиев. Преди да свикам извънреден щаб разговарях с него. Истина е, че има ръст на заболелите  и постепенно  леглата за коронавирус в двете болници – УМБАЛ „Свети Георги“ и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ се запълват. В момента хоспитализираните лица  с доказан коронавирус са 43, но има и приети, за които се чакат резултати.  Трябва да изпреварим събитията и да имаме готов вариант, къде да бъдат приемани и лекувани пациенти, обясни Дани Каназирева. 


Тя е категорична, че целта е не да се създава паника, а организация, която да обезпечи лечението на хората. 
„Апелирам към отговорност и за бърза организация в двете болници. Надявам се  и на подкрепа от кмета Здравко Димитров, относно бившата първа градска болница. Надявам се, че всички разбират ситуацията в момента, както и че до сега общинската болница не бе включвана в графика, допълни областният управител.


По думите на Каназирева в екипите на Университетската болница „Свети Георги“ вече са включени първите командировани лекари и медицински сестри от другите болниците, които ще дежурят в интензивното отделение за COVID-19. 


„Надяваме се да нямаме тежки случаи, както и ситуацията да се нормализира, но трябва да имаме план и график, за се знае във всеки един момент от Спешна помощ, къде да карат болен и да няма върнати хора, допълни Каназирева. 


Към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на Пловдивска област, е 242.


От тях в общините:  Пловдив – 126,  Карлово – 8, Кричим – 16, Хисар – 2, Родопи – 40, Стамболийски – 12, Калояново – 1, Перущица – 16, Раковски – 6, Марица - 2, Асеновград – 6, Брезово – 1, Куклен – 3, Садово – 3.


Случаите от днес са 8. От тях в Пловдив са 5, а останалите 3-ма са в областта – 1 от община Раковски  и 2-ма от община Куклен.

Оздравелите пациенти са 100, а на домашно лечение са 94.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Сервитьор колега

Сервитьор колега

03.07.2020 | 22:03

Ще си остане компаньонката на Ванко 1 - пълен тунинг е направила мадам лъжа. Устата й е смешна. Да се маха от града.

Отговори
2 1
Ани

Ани

03.07.2020 | 18:18

Да лесно е тъпчеш хората по болниците!Персонала да мре и да гърби за жълти стотинки.

Отговори
4 1
До Тирол-сервитьор

До Тирол-сервитьор

03.07.2020 | 18:01

Оставете жената да работи. Утре твоите роднини и познати като се разболеят ще оревеш орталъка че няма кой да им даде адекватна грижа.

Отговори
1 3
Сервитьор колега

Сервитьор колега

03.07.2020 | 22:06

Тежко йгорко розовият доктор часовник на мадам лъжа от първа градска те лекува. Иди тиролчо ти и мадам лъжа при него. Ще ви изгонивбм. Феновете

Отговори
2 1
Сервитьор

Сервитьор

03.07.2020 | 17:54

Ало, мадам лъжа иди ти при твоя доктор с розов часовник в първа градска да се лекуваш. Ха, да видим твой близък, ако се разболее. Алчна си и лъжлива. Помниш ли, колко бедна беше - преди политиката.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?