2374
Следвайте ни

Болен учител ще зарази поне половината ученици, дори да са с маски

viber icon

Доц. Любомира Николаева-Гломб е шеф на отдел "Вирусология" на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя коментира пред "Марица" особеностите на делта мутацията на  COVID-19 и развоя на пандемията у нас. 

Подобно на всички вируси, чийто генетичен материал се състои от РНК, SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ COVID-19, мутира постоянно. Еволюционните закони насочват мутациите в посока на селекция на потомство, което е в състояние да заразява по-ефективно и да избягва имунния отговор. Възникването на вирусните варианти е нормален биологичен процес, обусловен от непрекъснатата нужда на вируса да се адаптира към всеки свой нов гостоприемник, било то клетка или организъм. Непрекъснатото предаване на вируса от човек на човек води до естественото възникване на варианти. 

За вирусни варианти на COVID-19 се заговори в края на 2020 г. Тогава, на 18 декември 2020 г., в Обединеното кралство в лабораторни проби от септември беше идентифициран вирусен вариант, днес известен като вариант ​алфа. През същия месец декември в проби от май 2020 г. от Южноафриканската република е идентифициран друг вирусен вариант, днес известен като вариант ​бета. През януари 2021 г. в Бразилия е идентифициран в проби от ноември 2020 г. вариант гама. И през май 2021 г. в Индия в лабораторни проби от октомври 2020 г.

е идентифициран вирусен вариант, днес известен като вариант делта.

В циркулацията сред човешката популация ще се закрепват тези варианти, които имат еволюционни предимства. Така вариант ​алфа измести родителския вариант от Ухан, защото имаше по-висока трансмисивност, т.е. заразяваше по-лесно от родителския, а вариант ​делта измести вариант алфа, защото има още по-висока трансмисивност и в допълнение частично избягва имунния отговор, създаден в резултат от преболедуване с предишен вариант.

Вариант делта беше идентифициран през декември 2020 г. в Индия и се разпространи бързо сред предимно неваксинираното индийско население. Бързо се пренесе и в Европа и Обединеното кралство.

От август вариант делта е разделен на класически и подварианти, които се обозначават с буквите AY и пореден номер. Подвариантите са 32, т.е. от AY1 до AY32.

Вариантът делта притежава около 15 мутации, които го различават от оригиналния родителски вариант, възникнал в Ухан. Две от тях са в спайк-белтъка.

Те помагат на вируса да избегне антителата, образувани в резултат на преболедуване

Антителата обаче не са съвсем безпомощни в неутрализиращата си активност. Те пак неутрализират вируса, но в по-ниска степен.

Сезонните коронавируси са различни от SARS-CoV-2. Те причиняват около 30% от случаите на обикновената настинка и практически инфектират и реинфектират хората през относително 2-3-годишни интервали именно поради факта, че за този период съответният коронавирус е мутирал така, че да е в състояние да избегне доста успешно имунния отговор, изграден в резултат на предишно боледуване. От друга страна, все някакъв спомен за преболедуването е останал и имунната система успява да се справи дотолкова, че повторното разболяване да се характеризира с лека клинична картина.

Трета мутация във вариант ​делта пък усилва закрепването на вируса към клетката гостоприемник.

Следваща мутация улеснява образуването на синцитии. Това са големи многоядрени клетки, които се формират в резултат от сливането на съседни клетки. Улеснявайки сливането, вирусът преминава от една клетка в друга, без да му се налага да излиза във враждебното за него извънклетъчно пространство, за да търси следваща клетка​ гостоприемник. Способността за формиране на синцитии не е уникално свойство на вариант ​делта, нито дори на SARS-CoV-2. Съществува друг респираторен вирус, за който това е присъщо свойство и това дори е залегнало в името му. Става въпрос за респираторно-синцитиалния вирус (RSV). Синцитиите, образувани от вариант делта обаче, са много по-големи от тези, образувани от родителския вариант и от вариант алфа. Това обяснява

буквално експлозивното нарастване на броя на вирусните частици в носоглътката,

техния значително по-голям абсолютен брой и по-бързото влошаване на клиничната картина: по-често съобщаване на висока температура, по-рано развиваща се пневмония и понижение на кислородното насищане (в рамките на едва 4-5 дни от появата на симптомите).

Отличителна черта на вариант делта е неговата заразност, която е два пъти по-голяма от предишните варианти. 

Вариант делта не е по-опасен за децата в сравнение с останалите варианти. Все още е в сила правилото, че те боледуват по-леко, ако изобщо боледуват, и че те рядко са първичните източници на инфекцията. Обикновено децата се заразяват от възрастните, а не обратното.

В първите дни на новата учебна година искам да споделя данни от едно епидемиологично проучване на огнище, възникнало в начално училище в заможен квартал, Марин Каунти, близо до Сан Франциско в Калифорния, САЩ. То показва какво може да се случи в една класна стая, в която наред с преподавателя и учениците се намира високозаразният делта вирус и където се неглижират противоепидемичните нефармацевтични мерки. По време на възникването на огнището 72% от жителите на Марин Каунти, на възраст, позволяваща ваксиниране, са били имунизирани. В класната стая ученическите чинове са били индивидуални, на 2 метра отстояние един от друг, прозорците са били отворени и в допълнение са работели две съоръжения за пречистване на въздуха с HEPA филтри.  Според епидемиологичното проучване всички ученици са били с маски. Т.нар. първичен случай (the index case) е неваксиниран учител, който е бил на работа със съвсем слаби симптоми и който в някои моменти е свалял маската си, за да е по-ясно четенето му на глас. В резултат от тези действия на учителя е заразен половината клас, като рискът силно корелира с близостта на всяко дете до учителя. Всички деца, седели на първия ред, са се заразили, а от тези, седели на втория ред, са заразени почти 80%. На по-задните редове степента на заразеност пропорционално намалява.

Изводът е, че учителите трябва да бъдат ваксинирани

Особено тези, които работят с деца, които не са достигнали възрастта за ваксиниране. Маската не се сваля, когато трябва да се говори високо и ясно. Напротив, това е моментът, когато е най-важно да бъде носена. Маската трябва да се носи правилно, да покрива и носа, и устата, да пасва добре на лицето (да не отзява). Стойте си вкъщи, когато имате симптоми, колкото и леки да са те.

Опасността е скоростта, с която нараства броят на починалите от болестта. И скоростта, с която се изтощават бюджетите за медицинско обслужване. Такива цифри напр. вирусът HIV постигна за няколко десетилетия.

От седмица-две дневният брой на новозаразени почти не расте (около 2000). Това е броят на регистрираните новозаразени, т.е., на които е направен тест в лаборатория или болница. Антигенни тестове обаче се продават без ограничение в аптеките. Дали всеки, който си прави сам тест вкъщи, е с отрицателен резултат? И дали, ако резултатът му е положителен, го съобщава на личния си лекар, за да бъде съответно карантиниран или изолиран?

С една дума - доколко реален е съобщаваният всяка сутрин брой на новозаразените?

От друга страна, среднодневният брой на починалите от ковид също се задържа. Друг е въпросът, че цифрата е много висока. Не смея да прогнозирам дали това е трайна тенденция. Но средно умират по 70 души на ден! Всяка седмица си отиват завинаги хората от един средно голям средно висок панелен блок. В България на глава от населението умират няколко пъти (пъти!) повече хора, отколкото средно за Европа на глава от населението. И това не е от ден или два. Така е от повече от месец. Защо се страхуваме от ваксината, а не се страхуваме от болестта? Не сме ли стигнали още точката, в която всеки един от нас лично познава човек, загубил битката с COVID-19? А има ли сред нас хора, които са или лично познават човек, имал сериозни проблеми след ваксинирането си? Аз лично не познавам такъв. Обикновено разказите са от типа: братът на съседката на моя приятелка три дни бил еди-как си или получил еди-какво си. Но за сметка на това имам няколко колеги, съученици, роднини и близки хора, които починаха от COVID-19.  Да, един от тях беше възпълен, друг беше с поставен стен​т на сърдечната артерия. Ако не се бяха заразили със SARS-CoV-2, състоянието им беше достатъчно стабилно и контролирано, за да живеят още дълги години. Другите, които загубих, бяха без придружаващи заболявания. Колко време ни трябва още, за да се опомним и да възпрем тази смърт?   

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Биткойнър

Биткойнър

30.09.2021 | 18:28

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 0
мхм

мхм

30.09.2021 | 12:43

Само дърти подлоги се изказват с малки имена "доцент", "професор" и т.н.т. Заприти са бре, Боко бянкянския еднокнижник го нема векя :)))

Отговори
5 3
152ДБ

152ДБ

30.09.2021 | 12:17

А колко заразява болен ученик, че то все учителите пречат? Докога с нагаждачи?

Отговори
5 3
Маскираният (певец):

Маскираният (певец):

30.09.2021 | 11:32

И тук изниква логичното питане: "За к`ъв х** са ни тогава маските?"

Отговори
8 3
плямпала

плямпала

30.09.2021 | 13:49

Тия се оплетоха в лъжи и противоречия, а всичко в тая епидеия си върви на самотек, така че какво дойде, не могат да я контролират!

Отговори
5 2
Чифутски номера рекламни Чекмедже шкембе

Чифутски номера рекламни Чекмедже шкембе

30.09.2021 | 09:45

Едно време даскалите бяха обезпаразитени ваксинирани ухаеха на Шанел Нина Ричи обличаха се винаги от бутиците на Париж Рим Лондон и Токио Нямаха показалки по два метра и половина който да достигат до последния чин Галеха ни гальовно по Тиквите майчински Хич даже не ни и подръпваха ушичките пъ камо ли да ни шамаросат някой зад врата Но явно този чифутски хайван който плещи тези чифутски безмислици не е възпитаван в такова школо и от такива даскали и резултата е налице Получило се просто хайван с титла Та по този повод имаше един стар виц Попитали Радио Ереван що е личност Радиото отговорило На този въпрос ще ви отговори Радио Скопие И Скопие отговаря Човек без пари е лай ....но Лай ....но со пари е личност Ей такива личности ни изтипосва чифутската Мекица който да ни дават наклон на живота ни Български

Отговори
8 3
Веднага

Веднага

30.09.2021 | 09:18

Всички на.пикани "будители" с ваксина или уволнение!

Отговори
3 10
Файда

Файда

30.09.2021 | 10:58

И кат са с ваксина какво? Пак ще заразяват.

Отговори
10 2
Даа

Даа

30.09.2021 | 11:02

Да , ще заразяват няколко пъти по-малко ;)

Отговори
3 9
Ами защо тогава са тези маски?

Ами защо тогава са тези маски?

30.09.2021 | 09:09

И още - нали това е целта на всеки вирус. Какъв е проблема? Така е било милиони години.

Отговори
10 2
.!.

.!.

30.09.2021 | 09:00

Стига глупости!Спрете се продажници .Докъде ще доведат лъжите ви-до живот в концлагер!?.А вие също ще сте там.Глобалистките ви началници не мислят за вас.

Отговори
11 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?