Следвайте ни

Богдан Кирилов обясни кога да очакваме руската ваксина в ЕС

viber icon

Директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов хвърли светлина върху въпроса кога руската ваксина "Спутник V" ще стане достъпна на европейския пазар. По негови думи срокът преди ЕС да я позволи е до 3 месеца. Изключително активно се работи към одобрение на руската ваксина. Същите са условията и за китайската ваксина, обясни той.

Държавата полага усилия всичко, което е заявено, да бъде максимално бързо доставено. Днес бяха доставени 52 800 дози на оксфордската ваксина - своевременно разпределени към всички 28 РЗИ-та. 52% от тези дози се доставят на личните лекари, добави той в телевизионно интервю.

За временното спиране на "зелените коридори" Кирилов каза, че това е било най-разумното решение, тъй като част от производители забавят или намаляват доставките на ваксините.

Флаконите са многодозови и трябва да се използват много рационално. Това, което видяхме, като неприятен опит, е, че част от желаещите да се ваксинират, не идват в обявените часове. Това създава изключително затруднение. За да не изхвърляме ваксини, е по-добре да са в зелените коридори, допълни Кирилов.

За възрастните хора той обясни, че освен при личните лекари те могат да използват големите пунктове в болниците, както и "зелените коридори" за ваксинация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?